Kenyérre valók Sós falatok

3 tuti recept medvehagymával

Ez a gyönyörű, napsütéses tavaszi idő nagyon gyorsan életre keltette a szunnyadó természetet. Ennek márpedig mi igazán örülünk. Ezzel a csodás idővel együtt pedig a piacokat is kezdik szépen lassan ellepni a medvehagyma-árusok. Bár egyre kisebb a medvehagymát nem ismerő emberek száma, azért biztos akad olyan is, akinek még nem volt szerencséje hozzá. Ha szeretnél többet megtudni a medvehagymáról, korábban írtam egy bejegyzést róla ITT.

Ahogy megyünk majd a szezon közepe felé, úgy lesz egyre olcsóbb ez a csodanövény. Érdemes beraktározni belőle, én le szoktam fagyasztani, és úgy tárolni.

Hoztam nektek 3 tuti (gyors, egyszerű, finom) receptet, amely medvehagymát tartalmaz. Hátha kedvet kaptok valamelyik elkészítéséhez! 😉 De soha rosszabb ne történjen, mint hogy uzsonnára a vajas kenyér mellé önmagában elrágcsáljátok. Enyhén fokhagymás ízével könnyen levesz a lábunkról.

Medvehagymás-kolbászos csigák

DSCF0791Hozzávalók

1 cs. leveles tészta
250 gramm natúr krémsajt
20-30 szál medvehagyma
(ízlés szerint)
pár karika kolbász
(elhagyható)
só, bor, szezámmag
Ha a hűtőből vettük a leveles tésztát, még azt se kell megvárnunk, hogy felengedjen, kicsomagoljuk, lisztezett felületre borítjuk. Ha fagyasztott, akkor kiengedés után lisztezett felületen kinyújtjuk. A megmosott, és megszárított medvehagyma leveleket apróra vágjuk, hozzákeverjük a sajtkrémhez, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kedvünkre tehetünk bele nagyon apróra vágott kolbászt is (ne sokat, mert elnyomja a medvehagyma ízét). Ezt a krémet rákenjük a tésztánkra, feltekerjük, szeleteljük, sütőpapírra pakoljuk, és megszórjuk kevés szezámmaggal. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk (alsó-felső sütés), és pirosra sütjük. Jó étvágyat hozzá! ;-)
Medvehagymás túrókrém
medvehagymástúróHozzávalók
25 dkg túró
2 csapott tk mustár
15-20 szál medvehagyma
2-3 csapott ek tejföl
só, bors
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, a mustárt, sózzuk, borsozzuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, amennyivel jól kenhető, de nem híg túrókrémet kapunk. Pirítóssal, vagy friss kenyérre kenve tálaljuk, a medvehagymát kedvelők biztos, hogy nem fognak csalódni benne! ;-) Jó étvágyat!

 

 

Medvehagymás vendégváró falatok

 

DSCF6378_2Hozzávalók

30 dkg liszt
1 csokor medvehagyma
2 tk só
25 dkg margarin
1 dl tejszín

Tetejére
1 tojás + sajt/lenmag/szezámmag (opcionális)

A lisztet megsóztam, és a medvehagymával együtt az aprító gépbe dobtam. Megzúgattam, majd hozzáadtam a kockákra darabolt margarint, és ezzel is eldolgoztam. (Gép hiányában vágjuk apróra a medvehagymát, keverjük el a sós liszttel, és kézzel morzsoljuk el benne a margarint egyenletesen.) Ezután hozzáöntöttem a tejszínt, és addig gyúrtam, amíg össze nem állt a tészta. (Ha nagyon ragadna, tudjátok, egy kis liszttel segíthetünk magunkon, és a tésztán is.) Betettem kis időre a hűtőbe pihenni. (Fél óra is elég, de akár másnapig, harmadnapig is eláll így, ami plusz előnye a tésztának, hisz ezáltal előre is dolgozhatunk egy vendégségre.)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk kedvünk szerint reszelt sajttal/lenmaggal/köménymaggal/szezámmaggal, vagy üresen is hagyhatjuk. Felkockázzuk v. felcsíkozzuk derelyevágóval (ettől szép cakkos lesz a széle), de akár kerekre is szaggathatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Melegen, hidegen, másnap, tökéletes vendégváró falat!

Gyere, csatlakozz Te is a Facebook-on HahoPihe Konyhájához, ha még nem tetted volna meg! 😉

Vélemény, hozzászólás?