Karamellkrém mézből – No.1

Bizony, itt egy kristálycukor nélküli karamell szószt láthattok. Nem csalás, nem ámítás, hozzá meg egy cuki csomagolás…. és már mehet is a fa alá a gasztro ajándékok mellé.

DSCF5101_3

Van pár gasztro ajándéknak is beillő bejegyzés már a blogon, ezek zömében kekszek. És ezeket nem olyan rég osztottam meg veletek, mint például a vaníliás hópelyhek, vagy a szintén hópelyhes nesquik keksz, vagy a sütinyalókák.

Úgyhogy döntöttem, és új bejegyzést hozok létre. Úgyis terveztem a napokban legyártani, hát előrébb hoztam a készítését. Majd felhasználom öncélra 😉

Egyszerűen imádom a karamellt. Már gyerekkoromban is az egyik kedvenc szaloncukrom a vajkaramellás volt. Aztán imádtam a boltokban kapható tejkaramellát is, ami ott volt a tutti fruttik mellett a polcon. Emlékeztek? 🙂 Kedvenc csoki? Bár sok van, de ha egyet ki kell választani, mert ezen múlik az életem, akkor a Twix. Mi van benne? Karamell…. Úgyhogy igen, méltón megállja a kedvenc listám élén a helyét a karamellszósz. És hogy még cukrot se tartalmaz? Na ez a pont az I-re! 😉

Tavaly Anyák napjára készítettem ezzel a krémmel egy “tortát”, ami nem torta volt, csak úgy nézett ki. Keksz alap + karamell + csoki.) Az eredeti recept Marisztól volt. Ez volt az első karamell, amit életemben legyártottam. Voltak utána másféle próbálkozásaim, de egyik se lett ennyire tuti. A sűrített tejből készült dulce de leche ízre fantasztikus volt, de több órás főzés után se sikerült sűrű krémet kapnom.

Hogy mire van szükség ennek a karamellnek az elkészítéséhez? Vajra, mézre, tejszínre, egy dupla fenekű lábosra, és 30 percre az időnkből. Sőt a dupla fenekű lábos se fontos, de figyeljük és keverjük, nehogy leégjen.

Hozzávalók

12,5 dkg vaj/margarin, 2 ek méz, 2 dl tejszín

A hozzávalókat tegyük egy lábosba. Erre tökéletesen alkalmas a tejforraló edényünk. Forraljuk össze, majd vegyük le a lángot takarékra, és sűrűn kevergetve kb. 30 perc alatt főzzük világos karamell színűre. Ebből az adagból a képen látható IKEA fűszertartónyi krém lesz, illetve még egy pici kimarad, amit bekanalazhatunk. Ha kipróbáltátok, a következő adagot már duplázni/triplázni fogjátok! 😉

Éééééééééééééééééés még szaloncukrot is lehet készíteni belőle, ha elég ügyesek vagyunk. Márpedig ha nekem sikerült, nektek is fog! 😉

karamell szaloncukor

 RECEPT ITT!

ÉN PEDIG FACEBOOKON ITT! 🙂 Csatlakozz, ha gondolod, várlak!