Desszert Karácsony Menü

Karamellkrém mézből – No.1

Bizony, itt egy kristálycukor nélküli karamell szószt láthattok. Nem csalás, nem ámítás, hozzá meg egy cuki csomagolás…. és már mehet is a fa alá a gasztro ajándékok mellé.

DSCF5101_3

Van pár gasztro ajándéknak is beillő bejegyzés már a blogon, ezek zömében kekszek. És ezeket nem olyan rég osztottam meg veletek, mint például a vaníliás hópelyhek, vagy a szintén hópelyhes nesquik keksz, vagy a sütinyalókák.

Úgyhogy döntöttem, és új bejegyzést hozok létre. Úgyis terveztem a napokban legyártani, hát előrébb hoztam a készítését. Majd felhasználom öncélra 😉

Egyszerűen imádom a karamellt. Már gyerekkoromban is az egyik kedvenc szaloncukrom a vajkaramellás volt. Aztán imádtam a boltokban kapható tejkaramellát is, ami ott volt a tutti fruttik mellett a polcon. Emlékeztek? 🙂 Kedvenc csoki? Bár sok van, de ha egyet ki kell választani, mert ezen múlik az életem, akkor a Twix. Mi van benne? Karamell…. Úgyhogy igen, méltón megállja a kedvenc listám élén a helyét a karamellszósz. És hogy még cukrot se tartalmaz? Na ez a pont az I-re! 😉

Tavaly Anyák napjára készítettem ezzel a krémmel egy “tortát”, ami nem torta volt, csak úgy nézett ki. Keksz alap + karamell + csoki.) Az eredeti recept Marisztól volt. Ez volt az első karamell, amit életemben legyártottam. Voltak utána másféle próbálkozásaim, de egyik se lett ennyire tuti. A sűrített tejből készült dulce de leche ízre fantasztikus volt, de több órás főzés után se sikerült sűrű krémet kapnom.

Hogy mire van szükség ennek a karamellnek az elkészítéséhez? Vajra, mézre, tejszínre, egy dupla fenekű lábosra, és 30 percre az időnkből. Sőt a dupla fenekű lábos se fontos, de figyeljük és keverjük, nehogy leégjen.

Hozzávalók

12,5 dkg vaj/margarin, 2 ek méz, 2 dl tejszín

A hozzávalókat tegyük egy lábosba. Erre tökéletesen alkalmas a tejforraló edényünk. Forraljuk össze, majd vegyük le a lángot takarékra, és sűrűn kevergetve kb. 30 perc alatt főzzük világos karamell színűre. Ebből az adagból a képen látható IKEA fűszertartónyi krém lesz, illetve még egy pici kimarad, amit bekanalazhatunk. Ha kipróbáltátok, a következő adagot már duplázni/triplázni fogjátok! 😉

Éééééééééééééééééés még szaloncukrot is lehet készíteni belőle, ha elég ügyesek vagyunk. Márpedig ha nekem sikerült, nektek is fog! 😉

karamell szaloncukor

 RECEPT ITT!

ÉN PEDIG FACEBOOKON ITT! 🙂 Csatlakozz, ha gondolod, várlak!

20 Hozzászólás

  1. Szia!
    Nagyon nagyon elnyerte a tetszésemet ez a karamell recept, kérdésem lenne, hogy meddig áll el, ugyanis nekem 4 fiam van, minden évben saját ajándékot készítek a szeretteimnek, a jövő héten csüt. pénteken lesznek a sulis és ovis ünnepélyek elkészíteném!

    1. Kedves Alexa Marianna! Őszinte leszek, még nem teszteltem. A múltkori, ami sütibe készült elfogyott 2 nap alatt. A mostaniból még van, megkóstoltam, semmi baja, ma 4. napos. Azért a tejszín miatt sokáig nem tartogatnám, szerintem 1 hetet bír max. De számold bele, hogy az ajándékozott se fogja egyből megbontani. 😉 Én inkább ajándékozás előtt 1 (vagy 2) nappal megcsinálnám, biztos ami tuti! 😉

      1. Köszönöm gyors válaszod, mindenképpen kedd-szerda körül szeretném elkészíteni, igaz nekem nincs itthon ilyen szép üvegem, de arra gondoltam, hogy bébi-ételes üvegbe is aranyos, felcímkézve, díszes tetővel és egy kis szeretet idézettel “ütős”lesz:)
        A végeredményről ha nem zavarlak tájékoztatni foglag!
        További szép estét!

        1. A bébiételes is szuper lesz, én is abban fogom a többit legyártani 😉 Nem csak hogy nem zavarsz, kérlek is, hogy jelezd, hogy sikerült! Fotót is küldhetsz róla, akár e-mailben is (hahopihekonyhaja@gmail.com)! 😉 Szép estét, HP

    1. Szia Virág! Ne szégyelld, pár éve én se tudtam mi a különbség a kettő között. :-p Aztán szépen lassan rájöttem, hogy a főzőtejszín egy nagy humbug 🙂 Azóta MINDENBE (értsd ez alatt a sós leveseket is) habtejszínt használok. Úgyhogy ehhez is azt használj, és a legjobb, ha 30%-ossal dolgozol. Jó főzőcskézést! 😉

    1. Szia! Ne haragudj, nem voltam gép közelben. Így gondolom már nem is annyira aktuális 🙁 A krém melegen még hígabb, könnyű kiönteni az edényből. Később megdermed. Én megvártam h. kihűljön, utána zártam le, de szerintem ez lényegtelen 😉 No, milyen lett?

        1. Szia! Ha betartottad az utasítást, igazából nehéz elrontani, hisz csak kevergetni kell 😉 Milyen hozzávalókból dolgoztál? Milyen lett az íze? Mekkora mennyiségben csináltad? Mert esetleg még arra tudok gondolni, hogy ha nagyobb a mennyiség, picit több időre van szükség hogy végbemenjen a folyamat.

          1. Szia!
            Hulala tejszínnel és RAMA margarinnal, és vegyes mézzel
            A színe is szuper, mindjárt kész utoldó adag, és küldök képet.
            Egyébként olyan ikrás lett….:)
            A fiúknak ízlik:)

          2. Hát akkor passz, mert én is margarinnal készítettem, viszont Hulalát még nem próbáltam. Max. erre tudnék még gondolni, de mivel azt írod nem karamell ízű, így ez mégse lehet annyira ludas. Max. az ikrásságban. Mondjuk azért az jó, ha a Fiúknak ízlik 🙂 Akkor rossz mégse lett 🙂

          3. Szia, én nem azt mondtam, hogy rossz:) csak olyan ikrás, de úgy látom a 2. adaggal már nincs gond.
            Fini, és a színe is gyönyörű….
            Nagyon szépen köszönöm a receptet:)

          4. Akkor mégse az összetevőkkel volt a gond. A lényeg, hogy összejött végül az íze is 😉 Nagyon örülök neki! Fogyasszátok egészséggel! 😉

          5. Szia!
            Minden rendben kevés ideig főztem,CSODÁLATOS:)
            Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?