Uncategorized

Üvegbe zárt egészség – Homoktövis&Méz

DSCF5073_2

Reggelente 1 evőkanál házi, sk. vitamin, hogy jól induljon a napunk! 😉

Tudom, nem egyszerű a bogyóhoz hozzájutni, de ha van ismerős, akitől tudtok venni, semmiképp ne hagyjátok ki az alkalmat!

A hazánkban honos gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis termésében található a legtöbb C-vitamin (500-900 mg/100g). Emellett nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, E-, K-, P-, PP-vitamint. E-vitamin tartalma (202,9 mg/100g) magasabb, mint a szójababé, a búzáé és a kukoricáé. (Tovább….)

Kezdetnek azt gondolom már önmagában ennyi is elég a homoktövisről, plusz még ha hozzá tesszük a mézet, annak szintén számtalan jótékony hatását, hiba nem csúszhat a szerkezetbe.

Minket is elért a nátha szezon. Jó, a gyerekeknél már volt 1-2szer, de semmi durva szerencsére. Aztán múlt héten Férj is megnáthásodott, na kb. innentől számítom én a nátha szezont. 🙂 Ha már mi is kidőlünk, akkor az már valami. Mert hogy a gyerekek a közösségben benyelnek ezt-azt, az már lassan “alap”.

Vannak a jól bevált vitaminkészítményeink, amikkel naponta táplálom a gyerekeket, de néha ez sem elég. Márpedig vitamin muszáj, főleg ha Egyeske bojkottálja a gyümölcsöket. (Bár megjegyzem, az idén most csúszik a mandarin, így az alma és a banán mellé ezt is felvehetem a listára, hurráááá!)

Tehát jött az isteni sugallat, hogy hát én kaptam drága Ivetta barátosnémtól homoktövist! Átmenetileg bérbe vette a fagyasztómat, és kaptam tőle ebből a kincsből. Azóta halogatom az elkészítését, nem tudtam pontosan mit is kezdjek vele, hogy a leghatékonyabban tudjam felhasználni. Tudván azt is, hogy mint említettem Egyeske gyakorlatilag semmit nem eszik, ami kicsit is egészséges. És akkor találtam erre az oldalra ni: http://twice.hu/receptek/igy-tegyunk-el-homoktovist-mezben

Habár az ötlet azonnal elnyerte tetszésem, ismét B-re kellett gondolnom, nincs az az eszköz, trükk, játék, amivel rávehettem volna, hogy ezeket a bogyókat kanalazza be. Úgyhogy jött a jó öreg bormixer, a szűrő, hogy még a magok se tudják elriasztani, és a méz. Merthogy mézet szerencsére eszik. Bármennyit, bárhogy, bármikor. Én kis mennyiségben készítettem, ennyi homoktövisem volt most, de legközelebb beruházok nagyobb adagokra, az tutifix.

Hozzávalók

25 dkg homoktövis,  ~15-20 dkg méz

A homoktövis bogyókat megmossuk, lecsepegtetjük. Botmixerrel pürésítjük, szitán átpasszírozzuk, de jó alaposan ám! Kimosott, kifertőtlenített üvegbe töltjük, és jól elkeverjük a mézzel. Hűtőben tároljuk. Minden reggel egy evőkanállal elfogyasszunk belőle.

Nos a fenti linken azt írják, 2 hétig érlelni kell. Mivel ez az első alkalom, hogy csinálom, azért vannak fenntartásaim, hogy bírja e tartósítás nélkül a homoktövis. Úgyhogy én hagyom érni mondjuk holnapig, vagy max. 2 napig, és bizony elkezdem kanalazni a családnak reggelenként 1-1 evőkanállal. Amíg el nem fogy. Beszámolok a fejleményről, de bizonyára csalódnom nem kell.

A homoktövisről ITT olvashattok részletesebben, ha még nem találkoztatok volna ezzel a növénnyel.

homoktövis

Vélemény, hozzászólás?