Desszert Golyók Karácsony Menü sütés nélküli édességek

Twix-golyó, avagy….

DSCF5127_3

… csokiba burkolt karamelles kekszgolyók.

 Nos lássuk, hogy mit készíthetünk a minap készített karamellkrémből nagyjából 15 perc időráfordítással. A név ne tévesszen meg senkit, csupán azért mertem neki adni ezt a nevet, mert ahogy a Twix csoki is, úgy ez a golyó is ugyanabból a 3 összetevőből áll. Mégpedig keksz, karamell és csokoládé. Ízben mégis némileg más, hisz a keksz a karamelltől a hűtőben megpuhul, nem roppan, mint az eredeti csokiban. Ez baj? Dehogy! 🙂 Így végülis kaptunk egy (vagyis több) csokiba burkolt karamelles kekszgolyót. Ami nagyon finom! Mondom ezt én, meg a gyerekek. Férj meg nem egy nagy karamell rajongó, sebaj, több jutott nekünk.

Hozzávalók

1 adag karamellkrém
darált háztartási keksz
15 dkg ét/tejcsokoládé

Karamellkrém
12,5 dkg vaj/margarin
2 ek méz
2 dl tejszín

Karamellkrém készítése:

A hozzávalókat tegyük egy lábosba. Erre tökéletesen alkalmas a tejforraló edényünk. Forraljuk össze, majd vegyük le a lángot takarékra, és sűrűn kevergetve kb. 30 perc alatt főzzük világos karamell színűre. Ebből az adagból a képen látható IKEA fűszertartónyi krém lesz, illetve még egy pici kimarad, amit bekanalazhatunk. Ha kipróbáltátok, a következő adagot már duplázni/triplázni fogjátok! 😉

A krémet hagyjuk teljesen kihűlni, hogy kellően megszilárduljon (hűtőbe is tehetjük pár órára).

Golyók összeállítása:

A darált kekszet nem mértem le, a recept alapja az volt, hogy a karamellkrémhez annyi darált kekszet kevertem, amivel jól gyúrható “masszát” kaptam. Ebből kis golyókat gyártottam, melyeket végül olvasztott csokoládéba forgattam.

Sütőpapírra, vagy rácsra téve a csokit hideg helyen rádermesztjük.

Vélemény, hozzászólás?