Desszert Gluténmentes Retro Rizslisztes receptek

Bögrés császármorzsa (GM)

Gyerekkorunk kedvence házi sárgabarack lekvárral….

 

Sokan azt gondolják, hogy a gluténmentes élet őrült nagy lemondásokkal jár. Én is ezt gondoltam. De igazából itthon tényleg alig észrevehető a változás az ételekben. Nincs olyan étel, amit ne lehetne elkészíteni mentes változatban. Igaz, a pékárukkal még hadilábon állunk és ha valami, na akkor az tényleg soha de soha nem lesz olyan mint a sima ropogós fehér kenyér, vagy kifli, vagy zsemle. De ezen kívül nagyjából még nekem sincs lehetetlen.

Mint tudjátok, a gluténmentes élet nem egy hobbi életmód, nem magunk választottuk. Viszont azzal, hogy Hanna ne érezze magát kirekesztve, 90%-ban mi is így étkezünk, tehát ami itthon készül, az minden gm.

A recepten találtok 2 korábbi császármorzsa bejegyzést, azok abszolút klasszikus, lisztes változatban készültek, használjátok azokat a recepteket is bátran, hisz ha nektek nincs baj a liszttel, akkor felesleges alternatívákat keresnetek. 😉

Csokis császármozrsa recept ITT

Túrós-cseresznyés császármorzsa recept ITT

Egyébként az alaprecept itt is ugyanaz, csak a búzát rizzsel helyettesítjük. A gluténmentes étkezésben a rizs talán a legolcsóbb alternatíva. Bár minden nem készíthető el vele, de például ez a szuper császármorzsa igen. 🙂

Hozzávalók

2,5 dl-es bögre

1 bögre rizsdara
1 bögre rizsliszt
3/4 bögre cukor
csipet só
3 tojás
1 bögre tej
1 tk vanília kivonat

5 dkg vaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a vanília aromát, majd a rizsdarát, végül pedig felváltva a rizslisztet és a tejet. Jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a felvert tojáshabot. A konyhapulton hagyjuk legalább fél órát pihenni.

Egy nagyobb teflon serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a pihentetett masszát. Időnként kevergetve elkezdjük megsütni. Először elkezd nagyobb darabokra szétválni, majd egyre kisebbre szét tudjuk tördelni. Ekkor már forgassuk sűrűbben, hogy ne égjen le. Kissé pirítsuk le, és ezzel el is készültünk.

TIPP: mazsolát, aszalt áfonyát adhatunk hozzá. Nálunk a gyerekek nem szeretik a mazsit, áfonya pedig épp nem volt. 🙂 De így is tökéletes lett.

Porcukorral meghintve és házi sárgabaracklekvárral fogyasztottuk, de bármilyen lekvár illik hozzá.

 

HahoPihe Konyhája néven megtaláltok a Facebook-on és Instagramon is, ne maradjatok le! 🙂