Desszert Gluténmentes Golyók Rizslisztes receptek

Sárgabarackos gombóc burgonya nélkül (GM)

Igen-igen, van ilyen is, bármilyen hihetetlen….. De aki követi a blogomat, már ismeri, és talán ki is próbálta.

 

Tudom, tudom, ez egy megosztó étel, mégpedig azért, mert nagyon sokan úgy gondolják, szentségtörés, ha a gombóc tésztája burgonya nélkül készül. Hát lehet. De az is lehet, sőt, ez már biztos, hogy sokan pont amiatt szeretik ezt a verziót, mert pl. nem ehetnek burgonyát! Nekik (is) tökéletes ez a recept, meg mindenki másnak, aki szívesen kipróbálja. A gombócok nagyon finomak lesznek, nálunk az egész család szereti. Szilvásan már többször készült, ezúttal viszont sárgabarack tölteléket kapott.

Hozzávalók
(~10-12 db)
4 dl víz
csipet só
4 ek olaj
1 ek porcukor
25 dkg rizsliszt
(nem gm diéta esetén sima liszt)
1 tojás

sárgabarack
cukor
fahéj

~15 dkg zsemlemorzsa (gm)
~2 ek olaj

hdr

Elkészítés:

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk. Méretétől függően félbe, vagy négybe vágjuk. Fahéjas cukorral közvetlenül készítés előtt szórjuk csak meg, mert nagyon hamar kiengedi a levét, így nehezebb lesz dolgozni vele.

Kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk. Legyünk óvatosak, kevergessük folyamatosan, mert sokáig olyan, mintha nem történne semmi, majd hirtelen kezd pirulni.

Egy edényben közben felforraljuk a 4 dl vizet. Ha felforrt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat. Elkeverjük, hozzáadjuk a rizslisztet. Gyors mozdulatokkal, fakanállal összekeverjük, majd amint összeállt, gyorsan le is húzzuk a tűzről. Ráütjük a tojást és határozott mozdulatokkal egynemű tésztát keverünk. (Beletelhet néhány percbe, amíg összeáll!)

Hagyjuk a tésztát picit hűlni, épp annyira, hogy kézzel tudjunk dolgozni vele. Egy fazékban pedig tegyünk fel bőségesen vizet forrni.

Ekkor szórjuk meg a sárgabarackot fahéjas kristálycukorral és forgassuk át.

Egy kis adag tésztát a kezünkbe veszünk, ellapogatjuk, belehelyezünk egy darab barackot és a tésztával beborítjuk, kigömbölyítjük. Ha nem fedi be rendesen a tészta, semmi gond, csípjünk még az edényben lévőből és foltozzuk be. Ha a fazékban a víz felforrt, beleeresztjük a gombócokat. Amikor feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percet hagyhatjuk “lebegni”, majd szűrőkanállal emeljük ki őket és forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában.

Nagyon finom, nagyon puha gombócokat fogunk végeredményül kapni, nálunk a család kedvence ez a recept.

HahoPihe Konyhája néven megtaláltok Facebookon és Instagramon is! Gyertek, ne maradjatok le!