Desszert Főétel Gluténmentes

Szilvás gombóc (GM)

Burgonya nélkül, egyszerűen de nagyszerűen és finoman…. 🙂

 

Az utóbbi időben nem nagyon jártam  piacra, egyszerűen nem fért bele az időmbe, sokszor vagyok suliban szombatonként. Megmondom őszintén, hogy a munka előtti időszakomból ez az egyik dolog, ami hiányzik, hogy akár hétköznap reggel kicsattogjak és hosszasan nézelődve vásárolgassak a friss áruk között.

Na de a minap megtettem, kidobott az ágy fél7kor, úgyhogy fogtam a fonott kosaram és elindultam. Vettem végre a kedvenc hentesemnél kolbászt, szalonnát, füstölt májkrémet, a zöldségesnél pedig olcsó és szép szilvákat, zöldségeket.

A leves adott volt, tárkonyos csirkeragu levest főztem, ehhez kellett valami második fogás. Előkaptam egy régi receptet, amit nagyon szeretek. Kaptam sok negatív hozzászólást is, mégis akik elkészítették, szinte mind szerették. Igen, tudom, az “igazi” szilvás gombóc burgonyával készül. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne ezt másképp is elkészíteni. 🙂

A hab a tortán pedig az, hogy tök jól működött rizsliszttel is, tehát lett 14 db gluténmentes szilvás gombócunk, ami piszok jó lett. 🙂

Hozzávalók
(14 db-hoz)
4 dl víz
csipet só
4 ek olaj
1 ek porcukor
25 dkg rizsliszt
(nem gm diéta esetén sima liszt)
1 tojás

7 szem szilva
cukor
fahéj

zsemlemorzsa (gm)
olaj

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és fahéjas cukorral megszórjuk. Félretesszük.

Kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Legyünk óvatosak, kevergessük folyamatosan, mert hamar odakap.

Egy edényben közben felforraljuk a 4 dl vizet. Ha felforrt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat. Elkeverjük, hozzáadjuk a rizslisztet. Gyors mozdulatokkal, fakanállal összekeverjük, majd amint összeállt, gyorsan le is húzzuk a tűzről. Ráütjük a tojást és határozott mozdulatokkal egynemű tésztát keverünk. (Beletelhet néhány percbe, amíg összeáll!)

Hagyjuk a tésztát picit hűlni, épp annyira, hogy kézzel tudjunk dolgozni vele. Egy fazékban pedig tegyünk fel bőségesen vizet forrni.

Egy kis adag tésztát a kezünkbe veszünk, ellapogatjuk, belehelyezünk egy fél cukros szilvát és a tésztával beborítjuk, kigömbölyítjük. Ha a fazékban a víz felforrt, beleeresztjük a gombócokat. Ha feljöttek a víz tetejére még 2-3 percet hagyhatjuk “lebegni”, majd szűrőkanállal emeljük ki őket és forgassuk meg a zsemlemorzsában.

Nagyon finom, nagyon puha gombócokat fogunk végeredményül kapni. A gyerekek imádták, az ízén a legkisebb mértékben sem lehetett észrevenni, hogy gluténmentes. 🙂

Egy kis videó a megvágott gombócokról….

HahoPihe Konyhája Facebook-on és Instagramon is!
Ne maradjatok le, gyertek! 🙂

Az oldalt a Receptneked.hu támogatja.