Desszert Keksz Menü

Lágyan roppanós citromos kekszek

Ma rájöttem, hogy a citrom meg a kókusz olyan, mint a borsó meg a héja. Állati jól megférnek egymás mellett, és kekszbe gyúrva igazi ínyenc uzsonna lehet a gyerekeknek, némi gyümölcs kíséretében. Persze én önmagában befaltam…

Citromos kókuszos kekszek

A kekszeknek (az itthon gyártottaknak) számtalan előnye van. A legfontosabb ugyebár, hogy tudjuk mi került bele. A másik, hogy bármilyen hihetetlen is, de egész gyorsan készen vannak. Ennek a keksznek a tésztájához nagyjából 5 igen laza percre volt szükségem, hogy összeállítsam. Nyilván az időigényesebb része az, amikor a sütőpapírra kell rakosgatni. De úgy hiszem, még ezzel együtt is maximálisan megéri a “küzdelmet”.
Ismét más volt a terv, mint ami az eredmény lett. Nekem egyszerűen eltűnnek az alapanyagok a kamrámból. Ami volt, az egyszer csak nincs. Ki érti ezt?

Mivel már a kekszre beizzítottam magam, maradni kellett az eredeti tervnél, így pusztán a hozzávalókon módosítottam. Elkészítettem életem első citromos kekszét, ami után már kb. 1 éve ácsingózok. Nem is értem miért vártam ennyi ideig. Fantasztikus, zseniális, fenomenális, meg hasonló szavak jutottak hirtelen eszembe… Süssétek meg, már magáért az illatért is megéri, ami a sütőből árad, hát még az íze…

Hozzávalók
10 dkg vaj/margarin
6 dkg porcukor
4 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg liszt
1-2 ek tej

tetejére barna cukor (opcionális)

A margarint kikeverjük a porcukorral. (Én pár másodpercre mikróba szoktam dobni, hogy puha legyen, de ne folyós.) Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a citrom reszelt héját (csak olyat használjunk, aminek a héja fogyasztásra alkalmas!!!!!) és a citrom kifacsart levét. Jöhet a liszt, és ha nektek is olyan morzsás lesz, mint nekem, akkor 1-2 ek tej. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat sorakoztatunk, vizes ujjal ellapítjuk korongokká, barna cukorral megszórjuk a tetejüket és 180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 perc alatt készre sütjük.

citromos kókuszos kekszek

10 Hozzászólás

  1. Kedves Daniella! Böngéssz bátran a kekszeim között (jobb oldalt ha lefelé görgetsz az oldalon, találsz egy kekszes képet, amire rákattintasz, és mindet felhozza), ugyanis én soha, egyetlen kekszbe sem teszek tojást! 😉 Szóval ajánlom akkor mindet szeretettel. Szerintem egyébként elég citromos pusztán a levétől és héjától is, de nyilván ha dobni szeretnél rajta, használhatsz aromát is 😉 Sok sikert a keksz-gyártáshoz, HahoPihe

    1. Kedves Majoka, igen, szerintem érdemes duplázni az adagot 😉 Én apró méretű kekszeket csináltam most, így lett belőle kb. 30 db., de már kaptam visszajelzést, a normál méretből 16 jön ki hozzávetőlegesen 😉 Jó sütögetést! 😉

  2. Én tripláztam az adagot, így jut majd a vendégeim mellett a kollégáknak is. Tettem bele egy kiskanál sütőpor, hogy lazább legyen. Így már keksz helyett sütinek is hívhatom.:) Nekem ízlik, remélem a többieknek is fog! Holnap kiderül! 🙂

    1. Kedves Anna, szerintem a legjobb amit tehettél, hogy növelted az adagot! 😉 És örülök, hogy ízlik. A sütőpor/szódabikarbóna teljesen oké, a kekszeimbe mindig teszek én is, kivéve amikor elfelejtem 😀 ez is egy ilyen eset volt, de mivel a hiánya nem rontott az ízen, ezért a receptbe se került be. De bátran használható. Szép estét Neked! HahoPihe

Vélemény, hozzászólás?