Desszert Menü Pékáru

Szuper reggeli – vaníliás túrókrémmel töltött rudak

Kelt tészta. Ami annyit tesz, hogy mesébe illően könnyű, puha, élvezetes. Leírni nem lehet… A krém pont kellemesen kitölti a péksütit, és hogy ne legyen olyan egyhangú, csokival maszatoltam össze a tetejét. Nagyon finom lett!

vaníliás túróval töltött

Nálam a tortából maradt ki vaníliás túrókrém, azt használtam, így csak fele annyi rúd készült, mint szerettem volna, de ti megkapjátok a 8-10 rúdra való mennyiséget 😉 Tésztának a briós tésztáját használtam, egy cseppnyi módosítással. Már kicsit besokalltam a sorakozó tojásfehérjéktől a fagyasztómban, és nem, köszönöm, nem kértem többet. Zutty, belement 2 egész tojás. Hogy lett e baja tőle? Egy cseppet se. És hogy őszinte legyek, máris nem értem, hogy eddig miért csak a sárgáját használtam. 🙂 Jöjjön a recept:

Hozzávalók
0,5 kg liszt
5 dkg vaj
6 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
2 db tojás
csipet só
1 db tojás a lekenéshez

Töltelék
1 cs. vaníliás pudingpor
4+2 ek cukor
4 dl tej
25 dkg túró
10 dkg vaj

Tetejére
1 tojás
étcsokoládé

vaníliás túrós briós

Kezdjük a töltelékkel, hogy legyen ideje kihűlni. A pudingot a 4 ek cukorral és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet elkezdjük forralni, majd hozzáöntjük a kikevert pudingot, és az egészet besűrítjük. Félretesszük hűlni. A túrót 2-3 ek cukorral villával összetörjük és elkeverjük. Hozzáadjuk a puha, de nem folyós vajat, és habverővel összedolgozzuk. Mehet bele a legalább langyosra hűlt puding is, és ezzel is alaposan összedolgozzuk. Megkóstoljuk, ha nem elég édes, porcukorral még javíthatunk rajta. Félretesszük, jöhet a tészta.

A lisztet a dagasztó tálba szórjuk . Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meglangyosított tejet . Hagyjuk, hogy felfusson (15 perc). Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett felületre borítjuk, és 8-10 egyenlő részre osztjuk. (Ha 8, akkor olyan nagyok lesznek, mint nekem, de szerintem ennél kisebb is bőven megteszi, így én legközelebb már 10 részre szedném.) Egyenként téglalappá nyújtjuk a gombócokat, és jól megkenjük a töltelékkel. Ne kenjük be az egészet, az egyik hosszanti oldalánál hagyjunk helyet, hogy feltekerésnél ne folyjon ki a töltelék. Ha megkentük, a 2 rövid oldalt picit behajtjuk, majd a töltelékkel megkent hosszú oldaltól kezdve feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk mind a 8-10 rudacskát. Lekenjük kevés vízzel elkevert tojással mindenhol, és 30 percig meleg helyen tovább pihentetjük. (Sütő 50 fok) Majd újra lekenjük a felvert tojással, és 200 fokos sütőbe tolva 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Kissé hagyjuk hűlni, majd olvasztott csokival megcsurgathatjuk, ám nem kötelező. 🙂 Jó étvágyat hozzá!

TOVÁBBI PÉKÁRUKAT MÉG ITT TALÁLHATSZ!

Gyere Facebook-ra is, várlak!

Kollázs

HAHOPIHE KONYHÁJA

Vélemény, hozzászólás?