Húsvét Kelt tészta Pékáru

Vaníliás-áfonyás mini kalács

Bármelyik hétvégi reggeliző asztalon méltó helye lesz ezeknek az isteni kalácsoknak.

DSCF8155_2

Ami igazán finommá teszi őket, az a  házi vanília kivonat és az aszalt vörös áfonya. Készíthető mazsolával is, soha rosszabb ne történjen, nálunk azonban Egyeske nem eszi a mazsit. Nincs különösebb oka, szimplán nem hajlandó megenni. De az aszalt áfonya zacskó szám le tud csúszni. Rejtély, amit sose fogok megoldani. 🙂

Noha nálunk most Húsvétra készültek ezek, egy szimpla 7végén is el fognak készülni, ahogy korábban is történt már ilyen. 🙂 A jól bevált briós receptjét használtam, csak ezúttal nem terveztem cukorral megszórni, így a tésztájába került több édes. Tea vajjal, házi lekvárral, és sonkával is tökéletesen harmonizált.

Hozzávalók
0,5 kg liszt
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
2 ek házi vanília kivonat
(helyettesíthető 2 tk vanília aromával)
2 tojás
5-10 dkg aszalt vörösáfonya
csipet só
1 tojás a lekenéshez

Az aszalt áfonyát leöntjük 1,5 dl langyos tejjel, és hozzáöntjük vanília kivonatot is. Így hagyjuk legalább fél órát pihenni a pulton.

Az élesztőt egy csipet cukorral belemorzsoljuk 1 dl langyos tejbe, és 10-15 perc alatt hagyjuk felfutni. A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral, beletesszük a csipet sót. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, beleöntjük a tejben áztatott áfonyákat a tejjel együtt, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a 2 egész tojást (ha van sok tojássárgánk, használhatjuk csak azt, ez esetben 3 db is belekerülhet). Az egészet alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Lisztezett felületen átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Ha csiga formával is megelégszünk, akkor sodorjunk 8 rudat a 8 gombócunkból, tekerjük fel csigába, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Ha szeretnénk picit fonogatni, akkor a 8 gombócot felezzük meg, és 1 biróshoz 2 rudat sodorjunk. A fonáshoz Dettinél találtok leírást: ITT.

Kenjük le felvert tojással, és ha elektromos sütőnk van, 50 fokra állítva hagyjuk még pihenni 30 percet a kalácsokat. Ha nincs elektromos sütő, akkor letakarva, meleg helyen pihentessük. Ezután újra kenjük le felvert tojással, és a sütőt állítsuk 200 fokra. Kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra a kalácsokat.

Még a 3. nap is isteni finom volt, igaz közben zacskóba bújtattam őket, hogy ne tudjanak kiszáradni.

Gyere, csatlakozz Facebook-on is, várlak!

regi

A recepted most egy iPad-et érhet! Gyere, játssz velünk!
Részletekért kattints a képre!

web

Vélemény, hozzászólás?