Desszert Kelt tészta Menü

A kelt tészták királynője – Aranygaluska

Ha valamiért, akkor ezért a kelt tésztáért igazán érdemes időt szakítani! A tésztában lévő rumtól lesz igazán zamatos, a tésztája annyira puha és foszlós, hogy nem bírsz neki ellenállni.

aranygaluska

Életem első aranygaluskáját már eszerint a recept szerint készítettem. Néhány éve találtam rá, TücsökBogár blogján. Olyan szinten isteni, hogy vétek lenne bármit is változtatni rajta, így nem is szoktam. 🙂 Tény, hogy ritkán készítek kelt tésztákat, mert ahhoz kell egy pici idő és türelem, de iszonyú hálásak lesznek az elkészült ételek a figyelemért. Gyerekkoromban is az aranygaluska volt már a kedvenc desszertem, és az őrült imádat azóta is tart. Nem nagyon tudja semmi letaszítani a trónjáról, pedig általánosságban véve minden kelt tésztáért rajongani tudok. De ez más. Egyszerűen rabul ejtett, és örökre a rabja is maradok most már… És ugye ha már királynő, akkor koronát is érdemel, ez pedig nem más, mint az isteni vanília sodó. Én ezt a részét már “elcsalom”, és pudingporból készítem, a zacskón leírt 5 dl tej helyett kb. 8 dl-el számolva, és akkor kellően híg lesz, hogy sodó legyen belőle.

Hozzávalók
Tészta
60 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
3-4 dl tej
2 db tojás
6 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál só
2-3 ek rum

Mártogatáshoz
15 dkg olvasztott vaj/margarin

Szóráshoz
15 dkg darált dió, 15 dkg cukor

A lisztet a dagasztó tálba teszem. A közepébe fészket alakítok ki, amibe beleteszem a cukrot. Rámorzsolom az élesztőt és felöntöm a langyos tejjel. Nekem a 60 dkg liszthez először sok volt a 4 dl tej, amit az eredeti recept ír, gondolom liszt függő, hogy mennyit vesz fel. Ezért később már nem adtam hozzá mindet, csak egy keveset az élesztő futtatáshoz, aztán az összedolgozásnál apránként a többit. Kb. 3 dl-t vett fel nálam. Szóval fészek, élesztő, cukor, tej, aztán hagyom, hogy 15 perc alatt felfusson az élesztő.
Minden hozzávalót a dagasztó edénybe teszek majd 5 perc alatt először a legkisebb, majd a legnagyobb fokozaton összekeverem. Kb. 1 órát kelesztem langyos helyen. A megkelt tésztából diónyi gombócokat csippentek le, 2 tenyér közt meggörgetem, egyenként olvasztott vajba mártogatom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, kissé lazán. (Lehet nyújtani és szaggatni is, nekem erre nem volt se időm, se energiám 😀 ) Ha az első sor megtelt, az egészet megszórom a darált dió és cukor keverékének egy részével és még egy sor galuskát teszek rá. Ezt addig folytatom, amíg a tésztám el nem fogy. Langyos helyen, letakarva még fél órát kelesztem. 180-200 fokos sütőben (alsó-felső lángon) kb. 45 percig sütöm. Vanília sodóval tálalva a világ egyik legjobb desszertje 🙂
Ha nem fogy el (ritkán van rá példa ) másnap a mikróba 30 mp-re betéve újra puha állagúvá varázsolható! (próbáltam, és igaz) Ja és lefagyasztható! (ezt még nem próbáltam, mert mindig elfogyott, de hiszek TB-nak 😉

HAHOPIHE KONYHÁJA FACEBOOK OLDAL

4 Hozzászólás

  1. Egyszer régen olvastam egy aranygaluska receptet, ahol a tésztából négyszögeket kell vágni, és baracklekvárral megtölteni – gombócot csinálni – és úgy lerakni, meg cukros dióval megszórni, vajjal meglocsolni….
    Nem szokott belőle másnapra maradni.

    1. Kedves Magdi! Köszönöm, hogy ezt megosztottad velem, nagyon-nagyon jól hangzik, és különleges. Áldásod adod, hogy ha egyszer kipróbálom, közkinccsé tegyem ezt a verziót a blogon? Szép napot kívánok, HahoPihe

Vélemény, hozzászólás?