Desszert Farsang

Farsangi tündértorta marcipán nyalókával

Február mi másról szólna, mint a farsangolásról, bulikról és a fánkevésről? 🙂 Legfőképp akkor, ha az embernek gyerekei is vannak….

IMG_4665_2

Az oviba nem engedélyezett a házi süti, így őket nem tudtam meglepni semmi kacifántos darabbal. Viszont a suliban már mehet a dolog, ráadásul sütiversenyt is hirdettek. Nem vagyok egy szereplős típus, de azért elég ciki lett volna, ha erre nem nevezünk be, főleg miután decemberben jól megkaptam, hogy “pedig anya én is akartam a madáretető versenyen indulni!”…. – izé… jó’vanna, a barkácsolás nem az én műfajom, valljuk be. De azért a sütikben otthonosabban mozgok, és kicsit utáltam volna magam (na jó, nagyon…), ha ebben sem vagyok partnere a gyereknek.

A jelmezzel elég sok időt elbabráltam, meg egyéb teendők is akadtak a múlt héten, így a terven módosítanom kellett. Torta helyett lett tündértorta. A nyalókákkal tudtam előre dolgozni. Csokis-kakaós muffinok készültek, vaníliás krémmel a tetején. Még a díszítést gyakorolnom kell, de előbb rendelek egy rendes csillagcsövet, amivel véghez is tudom vinni a műveletet, mert az egyetlen használható darab elveszett.

A sütiversenyen végül a 2. helyet zsebeltük be. És akkor most jöhet a recept.

Hozzávalók
1 tojás
1 kis doboz kefir/joghurt
1 dl olaj
15 dkg cukor
18 dkg liszt
2 dkg kakaópor
fél csomag sütőpor
10-15 dkg csokilencse
(vagy sima étcsokoládé)

Krém
3 dl habtejszín
1 csomag főzés nélküli vaníliakrém
(pl. Aranka)

Továbbá
színes szórócukor
saslik pálca
unidec/marcipán

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojást a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk az olajat, majd a kefirt is. Jól elkeverjük, végül hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. Egy viszonylag sűrű masszát fogunk kapni, de ha túl sűrűnek ítélnénk, kevés tejjel lazíthatunk rajta. Végezetül beleforgatjuk a csokilencsét. Papírral bélelt muffin formába (12 lyukú) egyenletesen elosztjuk a tésztát.

A már felmelegedett sütőbe téve kb. 20 perc alatt (tűpróba) megsütjük. Hagyjuk hűlni, majd emeljük ki a formából. Ha nagyon csúcsosra nőtt volna, egy éles késsel vágjuk egyenesre a tetejét.

A tejszínt elkezdjük felverni. Amikor már nő a térfogata, de még nem kemény, fokozatosan hozzászórjuk a pudingport. Addig verjük, míg kemény krémet nem kapunk. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és kidekoráljuk vele a muffinok tetejét. Színes szórócukorral megszórjuk, és unidecből/marcipánból készült “nyalókákkal” díszítjük.

A “nyalókák” fehér része nálam unidec, a többi marcipán (de csinálhatjuk csak marcipánból is). 1-1 vékony rudat sodortam 2 színből, összetekertem, majd óvatosan újra kisodortam, hogy 2 szín keveredjen. Csiga alakba feltekertem, és egy rövidre vágott saslik pálca hegyes végét beleszúrtam.

Facebook oldalamat itt találod!

Több tízezer szuper és kipróbált recept között böngészhetsz ide kattintva!