Desszert Menü

Gyümölcsök forralt boros-csokizuhataggal

Atya ég, ez brutál finom! 🙂

DSCF5422_2

Elárulom miket tartalmaz. Gyümölcsök, forralt bor!!!!, tejszín, méz, étcsoki, pirított dió! Na? Szerintetek is jó lehet? 🙂 Próbáljátok ki! 😉 Mivel a karácsonyfa is még áll, és annyira szép, hogy szívem nincs lebontani még 6-án se, muszáj meghosszabbítani az ünnepet, ha másképp nem is, legalább egy csipet ünnepi ízzel. Hát ilyen íz a forralt bor…

Facebook oldalamon bedobtam a kérdést, hogy milyen bejegyzéssel induljon az év. Úgy tűnik, a legtöbben eltelítődtek az ünnepi édességdömpinggel. A válaszok ezek voltak: habos, saláta, habos saláta!, húsos vagy csokis, de inkább saláta, fogyókúrás, saláta. 🙂 Na most légy okos Pihe! Körbenéztem a polcokon, a kamrában és a hűtőben. Rájöttem, hogy nem sok gyümölcsöt fogyasztottunk sajnos az ünnepek alatt, ott árválkodtak a tálban. A habos saláta ötlete pláne felcsigázott. És mivel a ruccolán, vagy madársalátán elég hülyén mutatna a hab, mindenképp a gyümölcsöket kellett célba vegyem. Nem nagy kunszt, fogtok mindenféle gyümölcsöt, feldaraboljátok, és tálba teszitek. Jöhet befőtt is, a meggy nálam is üvegből jött. 🙂 És akkor jöhet az igazán finom öntet rá. Na innentől sajnos már semmiképp sem fogyókúrás, bocsiiiiiiiiiiiiiii! 🙂

Forralt boros öntet

1 dl forralt bor (lehet vörös v. fehér is), 1 dl tejszín, 2 ek méz, 15 gramm étcsokoládé, fél citrom reszelt héja

A bort a mézzel és a tejszínnel összeforraljuk. A forralással legalább a bor alkohol tartalma is távozik, így gyerekek is bátran fogyaszthatják. Ha kész, hozzátördeljük a csokoládét, belereszeljük fél citrom héját, és félretesszük hűlni. Közben serpenyőben megpiríthatjuk a diót, a többi gyümölcsöt öntsük egy tálba, és a fél citrom levével locsoljuk meg. Keverjük össze alaposan. Tegyük a gyümölcsöket poharakba. Tökéletes a szekrény mélyére még el nem pakolt szilveszteri pezsgős pohár. 😀 A dobozban/zacskóban maradt tejszínt (mert ugye általában 2-2,5 dl-esek, és csak 1 dl kellett az öntethez) verjük kemény habbá némi porcukorral. Ezt tornyozzuk a gyümölcsökre, csurgassuk meg a forralt boros öntettel, és szórjuk meg a pirított dióval.

Technikai szösszenet: ha az öntetet hagyjuk teljesen kihűlni, sőt hűtőbe is tesszük, lesz épp annyira sűrű, hogy nem csurog végig a pohár oldalán, mint a fotón. Nekem nem volt időm 🙂

Na? Megfelel a habos salátás elvárásnak? 🙂

Vélemény, hozzászólás?