Egy tészta, két kalács

Hogy ne csak a megszokott kalács kerüljön Húsvétkor az asztalra, íme 2 tipp, amivel feldobhatjátok. Tény, hogy ezeket nem annyira a tormás sonkához ajánlom, de anélkül is csúszni fog, higgyétek el! 😉

meggyes-csokis kalács

Az egyik MARCIPÁNOS-CSOKIS, a másik pedig RUMOSMEGGYES-CSOKIS… hogy melyik a finomabb? Mindenki válassza ki a kedvére valót, nekünk (család) a meggyes felé húzott a szívünk… Sima meggyel is lehet, de nekem igen, még mindig volt rumos meggy, ami ezennel jelentem, most már elfogyott…

meggyes-csokis kalács

A tészta ugyanaz, 2 felé szedtem, és egyiket így, másikat úgy töltöttem. Ha egyben készítitek, nyilván nagyobb kalácsot kaptok! 🙂

Hozzávalók:
40 dkg liszt
(fele bio tk tönkölybúza)
8 dkg cukor
1/4 élesztő
csipet só
0,6 dl étolaj
2 dl langyos tej

Töltelék:
~8 dkg étcsokoládé
pár ek meggy befőtt
kevés marcipán massza

Az élesztőt a langyos tejjel elkeverjük, majd mindent egy nagy dagasztótálba teszünk és a tésztát alaposan kidolgozzuk. Ha kész, meleg helyen 1 órát pihentetjük. A tésztát 2 felé szedtem.

– Az egyik tésztát téglalap alakúra nyújtottam, megkentem az előzőleg pürésített meggy befőttel, rászórtam durvára vágott étcsokoládét (4 dkg), a 2 rövid végét picit behajtottam, majd az egészet feltekertem. Picit hosszú lett, így meghajlítottam itt-ott, mint egy kígyót, és sütőpapírral bélelt tepsire tettem.

meggyes-csokis kalács

– A másik tésztát 3 felé szedtem, egyenként rudat sodortam belőlük, majd ezeket nyújtottam téglalappá. Egyenként megszórtam durvára vágott étcsokoládéval, és ráreszeltem marcipánt. (én csak 2 szálat töltöttem meg, így a fotó nem annyira látványos, viszont ízre elég intenzív, nem éreztem hiányát a harmadik rúd megtöltésének. A téglalapokat feltekertem, a végüket lenyomkodtam, végül a 3 rudat összefontam. Ezt is a sütőpapíros tepsire helyeztem. Tetejüket megkentem olajjal, és fél órát pihenni hagytam még meleg helyen (sütő 50 fok). /Nem véletlen, hogy a legnagyobb dolog, amitől rettegtem, mikor kiderült, hogy lányom lesz, az a hajfonás 😀 Mint a mellékelt ábra is mutatja, érthető :-D/

meggyes-csokis kalács

Pihenés után 180 fokon (vagy 160 fok légkeverés) készre sütjük. Nekem így, hogy picik voltak a kalácsok, nagyjából 20-25 perc alatt megsültek. Ha egy kalácsot gyúrunk a tésztából, akkor tovább fog tartani! Jó kalácsolást!

DSCF8102_2

Gyertek Facebookra is, itt megtalálsz: HahoPihe Konyhája