Desszert Menü

Pizza te ÉDES!

pizza te édes
Édes rudak és karikák pizzatésztából…
Bizony, a pizza is tud édes lenni. De még hogy! És át is tud alakulni. Nem kell rögtön mogyorókrémes kerek pizzára gondolni banánkarikákkal díszítve és reszelt mandulával megszórva – bár ha jól tudom, már ilyenek is vannak, és még nem is gondolnám, hogy rossz lenne. Sőt, talán megér egy következő bejegyzést, stipistop, nem ér lenyúlni az ötletet! 😀  Na de ez itt most más. Mostanában egyre többször sikerül a TV Paprikán ragadnom esténként. És akkortájt Lucinda Scala Quinn műsora megy, az Etetni bolondulásig. Egész jó kis dolgokat szokott összeütni. És nála világosodtam meg, hogy bizony, a pizza tészta nem csak sós lehet, hanem édes is. És süthetjük olajban is (tudom, nem egészséges). Nem is értem, ez eddig hogy nem jutott az eszembe. És nagyon jó móka volt ám a gyerekeknek, mert mindenki kapott 1-1 lecsípett gombóckát a a tésztából, és olyanra gyúrták, amilyenre akarták. Aztán újabbat kaptak, újra formázhatták, és nem módosítottam rajta. Lettek fánkok, rudak, nudlik, gömböcök… Ilyenek:DSCF5749
Olyan édesen segítettek megint, hogy nem is tudom, melyikük méltóbb a poszt címére, azaz az édesre? B., H., vagy a pizza? Nekem nyilván a gyerekeim, nektek pedig remélem örömet szerzek ezzel a recepttel!

Hozzávalók
20 dkg liszt
10 dkg túró
(ezt én gondoltam beletenni menet közben)
2 ek olíva olaj
1 kk szárított élesztő
kb. 1-1,5 dl víz
2-3 ek cukor
csipet só
(elbír a tészta némi reszelt citromhéjat, vagy egy csipet fahéjat is, én ezt most kihagytam)

olaj a sütéshez
fahéjas porcukor a szóráshoz

A lisztet a túróval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a szárított élesztőt, a csipet sót, az olajat, és alaposan összedolgozzuk. Majd fogjuk a langyos vízzel teli poharunkat, és szépen, óvatosan elkezdjük hozzáadni a száraz részhez. Sose tudok pontos mennyiséget írni a vízhez, mert ahány liszt, annyiféle mennyiség. Persze csak korty-eltérések vannak, de akkor is. Jobb leszögezni, hogy apránként adogasd, és baj nem lehet. Annyit adj hozzá, amennyivel egy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapsz. Ha kész, fedd le a tálat, és langyos helyen pihentesd úgy 40 percig. Ezután csípj le belőle darabokat, és alakítsd a kívánt formára. Én rudakat csináltam, és nagyon mini fánkokat. Forró olajban minden oldalról megsütjük (hamar megvan), és fahéjas porcukorral jól meghintjük. Irtó finom, puha, levegős, lágy, és a túrót is érezni benne, szuper édesség, szerintem megállja a helyét így farsang lévén a hamis-fánk kategóriában.
pizza te édes

Legügyesebb kis segédeimből az egyik engedte, hogy fotózzam tésztaformázás közben…

DSCF5750_3

Másik “csak” a kezét adta a fotóhoz a végén… (Nem, nem a keze nagy, az egy átlag 5 éveshez való méretű, a fánkok ennyire picurkák.)

DSCF5816_3

Vélemény, hozzászólás?