Ital

Vajbort a Három Seprűbe!

 Vajsör után itt a Vajbor!

Vajbor
Vajon Harry Potter, Hermione, Ron, vagy a többi Roxfort-i diák mit szólna egy hasonló újításhoz a Roxmorts-i Három Seprű itallapján? Közvetlenül a vajsör alatt/fölött állhatna. Télen melegen, nyáron hidegen ajánlott a fogyasztása! A HP sorozat ugyan lezárult, így ők valószínűleg már nem fognak ilyet inni, de Ti még megkóstolhatjátok. Saját találmány, ha levédetném, egyezkedhetnék esetleg J.K. Rowling-al, hátha felhasználná egy következő könyvében… Megkérdeztem jó barátomat a guglit, ismeri-e ezt a szót, de nem dobott ki semmit. Tehát ilyen nincs. Na majd most lesz! De ki fog rákeresni? 🙂 Ti, kedves olvasók, mert majd jól elolvassátok, megtetszik, és ajánlani fogjátok másnak, de már nem emlékeztek, hol volt, beírjátok a gugliba, hogy vajbor, és mivel még senki se csinált ilyet, már fel is jön az oldalam az első helyen. Egyszerű logika. Meg egy kis SEO….

Vajbor

Tavaly, mikor így felnőtt fejjel elkapott a Harry Potter láz, és elkezdtem kiolvasni az összes könyvet az elejétől a végéig, na akkor botlottam bele néhány blogon is a Vajsörbe. (Nem véletlen, az ember valahogy bevonzza azokat a dolgokat, amik éppen foglalkoztatják, gondolom más is van ezzel így.) Le is gyártottam az egyik nekem tetsző receptet, anélkül, hogy egy kicsit is utánanéztem volna. Egy nagyon finom italt kaptam, amit B. is nagyon-nagyon szeretett, így többször ismételtem. És bizonyára lesz az idén is folytatása. Ám azóta megvilágosodtam, és most már tudom, hogy amit én csináltam akkor, az köszönőviszonyban sincs egy eredeti vajsörrel. Mert hogy az mégse egy kitalált dolog (ti tudtátok, amikor először hallottátok?), mint ahogy én azt hittem! Őszintén, fel se merült bennem, hogy valós dolog lehet, holmi hányás ízű drazsék, állathangcukorkák meg ugráló csokibékák közegében. Az egyik legrégebben feljegyzett vajsör recept 1588-ból származik, eredeti Tudor hozzávalókkal, és technikával készült. A receptet, és a hozzá tartozó cikket megtalálhatjátok ITT!

(Off: a sorozat lelkes olvasása közben, úgy a második kötettől elkapott egy furcsa vágy… köszönöm, jól vagyok, nem kell aggódni értem ám, sőt azóta elmúlt ez az érzés, de én bizony varázspálcát akartam! Olyan igazit, szóval ezzel volt nehéz megküzdenem, hogy tudtam, olyan nem létezik. De lássuk csak, ha létezne, mire használnám… INVITO – begyűjtő bűbáj, a főzésnél mindenképp jól jönne, nem kéne rohangálnom a hűtő-kamra-tűzhely között (na nem mintha olyan óriási lenne ám a konyhám :-D, sőt talán boltba se kellene többé járnom) LEGILIMENS – gondolatolvasó bűbáj (he-he, ki ne akarna néha ilyet, nemdebár?) SILENTIUM – halkító bűbáj, gyerekek hangos “mostaztánkiborítjukanyát” rohamainál bevethetném. ALOHOMORA – nyitóvarázs, befőttesüvegek, borosüvegek, egyéb üvegek esetén praktikus lehet. LUMOS (maxima) – világító varázslat, ha az áramszolgáltató cserben hagyna minket. További varázsigéket találhattok —-> Forrás: Wikipédia

Hermione varázspálcája pont nekem való lenne
Hermione varázspálcája pont nekem való lenne

On (vissza a vajborhoz): Nos, itthon igen nehezen beszerezhető az alap hozzávaló az eredeti vajsörhöz, de bizonyára nem lehetetlen. Viszont a fűszerek… Na azok engem annyira, de annyira elvittek a forralt bor irányába, hogy innen már nem volt megállás. Napok óta tudtam, hogy nálam lesz egy borból készült, saját verzióm. Olyan HP-s. HahoPihés, nem Harry Potteres ám – tök jó, nem? Még a monogramunk is ugyanaz!

Vajbor
Lehet, hogy a Tudorok most csúnyán néznek rám onnan fentről, vagy forognak a sírjukban (hogy a fenti cikk íróját idézzem), de ez se tántorított el a tettemtől. Lássuk hát, mit műveltem:

 Hozzávalók
(egy korsóhoz)
3,5 dl forralt bor
1 tojás sárgája
2 csapott ek cukor
2 tk (kb. 20-30 gramm) vaj
(nem margarin!)
1,5 dl tejszín

A kész forralt bort (ezúton kérek elnézést azoktól, akik megbotránkoznak, de én biza most üveges forralt bort használtam, ami be volt fűszerezve) – lehet fehér, vagy vörös, a színe más lesz ugyebár – egy edénybe öntjük, és elkezdjük melegíteni. Közben a tojás sárgáját a cukorral elkeverjük. Amikor már kezd gyöngyözni a borunk teteje, hozzácsurgatjuk először a bort a tojáshoz, elkeverjük, majd visszaöntjük a tűzhelyre való edényünkbe, és tovább melegítjük. Mehet hozzá a vaj, majd a tejszín. Rottyantunk egyet rajta (nem kell túlforralni, nem baj, ha marad benne egy kis alkohol is, jót tesz ám neki), és habverővel felhabosítjuk. (Én a kézi sima habverővel kevergettem, a végén gyorsabban, és így is jó habos lett.) Az elkészült itókát forrón, egy plédbe burkolva magunkat, egy jó könyv társaságában el lehet fogyasztani. (Nyugi, lesz még itt -10, amikor kell az a pléd, és jól fog esni, hidd csak el!) VAGY! Hagyjátok kihűlni, tegyétek hűtőbe, és jó hidegen kínáljátok. Ekkor is habosíthattok rajta mielőtt pohárba öntitek, jól mutat a tetején. Nekem hidegen még jobban ízlett, és már el is képzeltem, hogy milyen jó kis itóka lesz, ha majd vendégek jönnek hozzánk. Vagy csak úgy magamnak. Kínálhatjuk ilyen kupában is (bizony, lehet ilyet kapni! – én el is fogadnám):

griffendelkupa

Gyerekeknek továbbra is a blogon található Vajsört ajánlom, bár a borból ki tudjuk forralni az alkoholt, az íze miatt lehet, hogy nekik mégse lesz annyira favorit.

Nos ki meri először kipróbálni? Szerintem frenetikus! Akik olvasták, korábban a gyümölcsök forralt borral bejegyzésemet, azoknak már nem meglepő hogy a forralt bort tejszínnel párosítom.

Ha tetszett a bejegyzés, örömmel és hálával fogadok minden megosztást! 😉

A kupa és a varázspálca fotója a harrypottershop.hu oldalról származik.

Ha olvastátok a könyvet (vagy láttátok a filmet), és van kedvetek, írjátok meg hozzászólásban, melyik az a tárgy/bűbáj, amit szívesen használnátok, ha létezne? Fogjátok fel játéknak, mókának! 🙂

Segítségként leírom az én kedvenceimet.

1. Időnyerő – a legtutibb szerkezet, rendszeresen használnám, naponta

2. Hermione mindent rejtő retiküljéért is oda meg vissza lennék, és az Invito (begyűjtő bűbáj) alkalmazásával nem kellene kutatnom a kulcscsomóm iránt se nap, mint nap…

3. Hoppanálás – na ez még egy tuti dolog, soha többé nem kellene kocsi, minden csomagunk beleférne a fentebb említett táskába, és irány bárhova. Igaz, erre is meg kell szerezni a “jogosítványt”, de ha a kocsira  ment, talán erre is fog…

Most ti jöttök! Már ha van kedvetek “játszani” 🙂

Átmenetileg a hozzászólások nem voltak engedélyezve, a hibát elhárítottam, elnézést a kellemetlenségért!

4 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?