Desszert Gluténmentes Palacsinta

Lisztmentes övezet – Mangókrém és Zabpalacsinta

Zabpelyhes palacsinta & mangókrémMangó, kókusz, zabpehely – az édes trió

Sikerült talán a blog történetében először egy minden részletében gluténmentes desszertet összedobnom. Az őrölt zabpehelyből sütött palacsinta és a tejszínes mangó találkozása finoman szólva is zseniális, és különleges. És most két legyet üthettek egy csapásra, mert bár ritkán teszek ilyet, de két receptet teszek közzé egy posztban.

A történetet kár cifráznom, talán először fordult elő velem, hogy kifogytam a lisztből. De úgy tényleg, hogy egy csipet se maradt. A helyzet pedig szüli a lehetőségeket. Így eshetett meg az, hogy a héten őrölt zabpehelyből (hejj de örülök még mindig a gépemnek, amit kaptam) sütöttem olyan amerikai stílusú (kicsi, vastag) palacsintákat. Meglepően fincsi lett. Úgyhogy mikor pénteken érkezett a konyhámba 2 gyönyörű szép mangó, elkezdett körvonalazódni a kép, hogy ezeket a lisztmentes palacsintákat  megtölthetném mangókrémmel. És így is tettem, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja. A mangó és a kókusz igazán jó barátok, és a legkevésbé sem rondít bele ebbe a barátságba a zabpehely. Sőt…

Hozzávalók
Palacsinta
1 db tojás
2 ek cukor
csipet só
csipet szódabikarbóna
1 ek olaj
20 gramm kókuszreszelék
150 gramm zabpehely
2 dl tej

Mangókrém
1 db szép nagy mangó
1 + 1 dl víz
3-5 ek cukor
1 dl tejszín
csipet fahéj
1,5 ek vaníliás pudingpor (gluténmentes)

Én a krémet délelőtt megcsináltam, elrotyogott a tűzhelyen, a palacsinta pedig maradt délutánra. Eszerint kezdjük is a krémmel. A mangót meghámozzuk, és a gyümölcs húsát levágjuk a magról. Ne vesszen kárba semmi, faragjuk csak meg a mag környékén. Ha kész, felkockázzuk, egy lábosba tesszük, ráöntünk 1 dl vizet, és lassú tűzön puhára főzzük a mangót. Ha már puha, hozzáadjuk a cukrot is, a csipet fahéjat, és egy botmixerrel pürésítjük. Ezután a pudingport csomómentesre keverjük 1 dl vízzel és 1 dl tejszínnel. Ezzel besűrítjük a krémet. Összeforraljuk, félretesszük, és kész. (A cukor mennyisége egyéni ízlés-, és mangó érettség-függő.)

A palacsintához használhattok zablisztet, nekem zabpelyhem volt, amit a kókusszal együtt megőröltem a kávédarálóban. A tojást a cukorral, a csipet sóval, a csipet szódabikarbónával és az olajjal elkeverjük. Hozzáadjuk a zabpehely- és kókuszőrleményt. Ezzel is elkeverjük, majd jöhet a tej. Csomómentesre keverjétek, és picit hagyjátok állni (20 perc). Ha túl sűrű, még lehet lazítani tejjel, vagy ha túl híg lett volna (ezt kétlem, de sose lehet tudni), akkor értelem szerűen még zab kell bele. 😉 A palacsintasütőnket felmelegítjük, kevés olajat pöttyintünk a közepére, elkenegetjük (ne tollecsettel!!!!), vagy szimplán picit megrázogatjuk az edényzetet. 2,5 ek tésztát teszünk a palacsintasütő közepébe, a kanál hátlapjával szépen elegyengetjük, hogy nagyjából 12 cm átmérőjű kerek palacsintát kapjunk. Lassú tűzön megsütjük az egyik oldalát (figyeljük, mert hamar sül), majd megfordítjuk egy lapát segítségével, és a másik oldalát is pirosra sütjük. Ha kész, kiszedjük, jöhet a következő ugyanígy. Kb. 8-10 db kis méretű palacsinta lesz ebből a mennyiségből.

Zabpelyhes palacsinta & mangókrém

Lehet kenegetni a mangókrémmel, megszórni egy kis reszelt étcsokoládéval. Feltekerni nem fogjátok tudni, de félbe hajthatjátok, vagy párat egymásra tesztek, mint én a fotón, és tortaként felszeletelitek. Jó sütögetést (bármit is süssetek), szép napot mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?