Desszert Karácsony Keksz

Non plus ultra (GM)

Mutatós darab az ünnepi asztalra….

Ez a süti minden évben jelen van az ünnepi asztalon… na nem nálunk, hanem tesóméknál. Ha szerencsénk van, még nekünk is jut belőle pár darab mindig. 🙂 Az idén azonban Tesó megkérdezte, nem csinálnám-e meg én. Gondoltam, legyen, de akkor gluténmentesen, hisz nincs már rendes lisztem itthon, az eszközeim is újak.

A non plus ultrák elkészültek, és szerintem egész kis formásak lettek. 🙂 Fémdobozba bezárva várják, hogy a család megegye….

Hozzávalók

20 dkg alfa mix
5 dkg rizsliszt
5 dkg kukoricaliszt
20 dkg margarin
1 csapott ek porcukor
3 M-es tojássárgája

Hab:
3 tojásfehérje
25 dkg porcukor
csipet só
Lekvár az összeállításhoz

Elkészítés:

A liszteket a cukrot és a felkockázott margarint késes aprítóba tettem és morzsásra “vágtam”. Hozzáadtam a 3 tojássárgáját és összeállítottam a tésztát. Nekem pont jó volt, de ha morzsálódik, 1-2 ek hideg vizet adjunk hozzá.
A tésztát fóliába csomagolva 1 órát pihentettem a hűtőben.
Rizslisztes munkalapon kinyújtottam 3-4 mm vastagságúra és 3 cm-es szaggatóval korongokat szaggattam. 4 tepsi telt meg ezzel a mennyiséggel.
A tojásfehérjét elkezdtem habbá verni, majd fokozatosan hozzáadva a cukrot, felvertem.  A nyúlós fehérjét habzsákba töltöttem és kis halmokat nyomtam a tésztára.
170 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt szép világosra sütöttem.
Miután teljesen kihűlt, 1-1 darabot baracklekvárral összeragasztottam.
Olyan sikere volt, hogy ismételni kellett. 🙂

Facebook-on és Instagramon is megtalálsz, gyere, csatlakozz Te is!