Brownie céklával

DSCF5526_4

Cékla-csoki – sokaknak még nem klasszikus páros, pedig bátran lehetne annak nevezni! 😉 Merj merész lenni!

Tudom én, hogy most volt nemrég egy céklás desszert a blogon… De volt még céklám,meg anyukám is jött látogatóba, és szeretett volna kóstolót a másikból, de nem maradt. Így született meg a már korábban is tervezett, de tojáshiány miatt elnapolt céklás brownie. Kár lett volna kihagyni ezt a mennyei, nagyondurváncsokis-desszertet! 🙂 Sokan még mindig kétkedve fogadják a zöldségeket a sütikben, pedig igazán nem kellene. Ráadásul az előítéletek miatt sokan meg se kóstolják inkább. Itt bevethetjük a jó kis trükköt, hogy nem mondjuk el, mi van benne. Ez nem csak a gyerekeknél válik be, de az én vendégeim is ettek már cukkinis sütit, amiről fogalmuk nem volt, hogy az van benne, amíg el nem mondtam. Mindenképp megér egy próbát, hogy szépen lassan a cékla-csoki is bekerülhessen mindenki köztudatában a klasszikus párosok közé. Mint pl. a narancs-csoki, vagy sorolhatnám még tucatjával! 😉 Céklára fel, nem igényel igazán rutint a dolog, a vasárnapi ebéd után is összedobhatjátok. Ha nincs céklátok, akkor azt most hagyjátok ki belőle, legközelebb viszont pótoljátok ezt a hiányt! 😉

Hozzávalók
20 dkg étcsokoládé
20 dkg margarin
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
13 dkg liszt
csipet só
1 közepes cékla nyersen, reszelve
Az étcsokit és a margarint gőz fölött (lábosba kevés víz, arra egy tűzálló tál, és abba beletenni a csokit+margarint, és a vizet melegíteni) megolvasztjuk, félretesszük. A céklát megpucoljuk, végeit levágjuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat a csipet sóval és a cukorral habverővel nagyon alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt céklát, majd a csoki és margarin nem forró keverékét. Ezekkel is jól elkeverjük. Végül jöhet a liszt, aminek egy részét most megint dióra cseréltem (2 evőkanálnyira) – ez esetben ennyivel kevesebb lisztet használjunk!!! Alaposan elkeverünk mindent, és ennyi volt a munkánk vele. A legmacerásabb rész a cékla reszelése ugyebár, kötényt kössünk, és ne fehér blúzban csináljuk! 😉
A brownie tésztáját egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (kb. 30×20-as – vagy egy picit nagyobb), és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-22 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már a tészta a tűre nem ragad, a teteje szépen kezd megrepedezni egy nagyon vékony rétegben. Hagyjuk kihűlni. Mikor felszeljük, úgy tűnik, középen még nyers, na akkor jó! 😉 De soha ne történjen rosszabb, mint hogy picit túl sütjük, az íze akkor is jó lesz, max. nem olyan igazán brownie-s! 😉
További brownie receptek a blogon:
DSCF5537_2

Még több cékla a blogon:

Céklasaláta + céklás burgonyapüré

Céklás-csokis muffin