Zellersaláta almával, dióval, házi majonézzel

DSCF5491_2

Zeller, dió, s minden jó… Ízletes, egészséges saláta a család zellerkedvelő tagjainak! Tökéletes esti könnyű vacsorának akár magában, akár natúr hús mellé kínálva.

Közvetlen Karácsony előtt Reya, a Salátagyár blog szerkesztője tett közzé egy majonézes zellersalátát. Na ott és akkor tudtam, hogy ezt szeretném elkészíteni, úgyhogy bele is ültette a “bogarat” az elmémbe. Az ünnepi menü már megvolt, ráadásul olykor az új ízekre kevésbé fogékony családomat nem akartam kísérletezésnek kitenni, így a dolog váratott magára egészen eddig, amikor is elkészítettem magamnak. Kettő, a képen látható adag lett belőle, gondoltam a másodikat is megeszem majd, de Férj megtette ezt helyettem is. Ez pedig magáért beszél, a saláta kiváló! 😉 Az alapanyagok, amikből dolgoztam az itthon fellelhető készletből kerültek ki. Így picit más lett mint Reya salátája, de így is nagyon finom lett. A diót nagyon-nagyon akartam bele, mert ettem már (de még sose készítettem) waldorf salátát, ami szintén zellerből készül, viszont sok dió is van benne. És imádom. Aztán volt még maradék lilakáposzta. Így lett zelleres-diós-káposztás-almás. A majonéz házi – szintén a Salátagyár oldaláról, és kérlek ne nézzetek ufónak, de most először csináltam házi majonézt! 🙂 És így elsőre egész jól össze is barátkoztunk. Annak ellenére is, hogy én nem joghurttal, hanem tejföllel készítettem. Hozzávalók 2 személyre:

Majonéz

1 db tojássárgája, 1-2 dl extra szűz olívaolaj, 2 evőkanál natúr görög joghurt (vagy tejföl), só, bors, frissen facsart citromlé

Salátába

zellerszárból letépünk kb. 3–4 szálat, lila káposzta, 1 egész alma, egy marék durvára tört dió

A tojássárgáját kézi habverővel elkezdjük felverni úgy, hogy közben vékony sugárban csurgatjuk bele az olajat. Nekem nagyjából 1 dl ment bele, bár az eredeti recept 2-t ír, kóstolgattam, és egyszer csak úgy ítéltem meg, elég. Ezután jöhet bele a joghurt vagy tejföl, a frissen csavart citromléből egy kevés, majd sóval és borssal ízesítjük. Ha valaki édesebben szereti, tehet bele kevés porcukrot, vagy édesítő folyadékot. Anyósom pl. mindig édesen csinálta, úgy is nagyon finom. És 1 mokkáskanál mustár se válik hátrányára, de ez is már csak opcionális. A vékonyra szelt, vagy kockázott nyers salátával a majonézt alaposan összekeverjük, majd önmagában, vagy húsok mellé jó ízűen elfogyasztjuk. Jó étvágyat hozzá! Receptért ismét köszönet Reyának! 😉