Desszert Menü

Csupa csokis pite (körtével)

Csupa csokis, mégpedig duplán… Rumos-csokis a tésztája, rumos-kakaós a közepe. Krémesen lágy, ragacsos pite, a kakaótól enyhén kesernyés ízvilágú, amit tökéletesen ellensúlyoz a körte édes íze. Meg persze némi cukor. 🙂 Szerintem zseniális.

csokis körtés pite

2 dolog volt adott, az egyik az alaptészta, ami korábban már begyúrva várakozott jobb sorára. Eredetileg más célra készült (majd azt is megmutatom), de maradt belőle bőven, így tökéletesen megfelelt a pitéhez. És volt még körte, amit nagyon fel kellett már használni. Korábban egy körtés pitepudingot már láthattatok a blogon, az is zseniális, és nagyon finom, ezúttal azonban más ízeket hoztam nektek. Pár évvel ezelőtt aktív fórumos korszakomban a csajok a “tanyán” osztogattak egy hasonló receptet, azt próbáltam előkeríteni, és közben leltem rá erre. Hogy ők is ezt sütötték-e, nem tudom, de nekem ez most megtetszett, és itt le is ragadtam. 🙂 Arányokon alig változtattam, a tészta nálam más, mert ahogy fentebb említettem, máshoz készült, viszont tökéletesen kiegészítette ezt a csokis pitét is.

Hozzávalók
28 cm-es pite formához
Tésztához
20 dkg liszt mínusz 2 ek
2 ek kakaópor
csipet só
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
5 dkg étcsokoládé
1 tojás sárgája
2-3 ek rum

Krém
10 dkg vaj
18 dkg porcukor
2 ek rum
4 dkg kakaó
1 tojás
5 dkg liszt

2-3 db nagy körte

A tésztához a lisztet a kakaóporral, a sóval, a porcukorral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Mehet hozzá az olvasztott, de nem forró étcsoki, a tojás sárgája, és a rum. Gyúrjuk össze, ha nagyon ragadna, mehet még bele liszt. Tegyük fóliába, és pihentessük legalább fél órát a hűtőben, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformánkat, vagy egy tortaformát, de figyeljünk, hogy legyen pereme az alapunknak. Ezután megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a rumot, majd a kakaót és a cukrot. Csomómentesre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, beletesszük a tojást és a lisztet, és gyors mozdulatokkal simára keverjük. Ráöntjük a krémet a formába egyengetett tésztára, és eligazítjuk. A tészta peremét levágjuk, hogy épp csak kb. fél cm-el legyen magasabb, mint ahol a krém véget ér. A tetejét kirakosgatjuk hámozott, magozott körtenegyedekkel, és 180 fokos sütőbe tolva kb. 30 perc alatt készre sütjük a pitét. A végeredmény egy ragacsos, kesernyésen édes, fenséges pitecsoda.

Forrás

Gyere Facebook-ra is, szeretettel várlak!

Ha pedig szívesen játszanál velem ünnepi nyereményekért, akkor a blog jobb sávjában az ugráló képre kattints!  😉

Vélemény, hozzászólás?