Desszert Menü

Ellenállhatatlan szilvás lepény

Alul omlós tészta, középen lédús szilva – amit véletlenül se sajnáljunk a sütinkből -, majd a tetején könnyű zárásként egy tejfölös keverék. Garantált siker, mennyei illatok a lakásban, és fantasztikus íz! Ezt kínálja nekünk ez a recept. Próbálj meg ellenállni neki, úgyse sikerül…;-)

szilvás lepény

A szilváról a legtöbb embernek mindig a szilvás gombóc jut az eszébe elsőre. No persze legelsőre nekem is 🙂 Anyukám isteni finom gombócokat szokott csinálni. Nekem ez már a pepecselős kategória, ráadásul egyszer készítettem, és az összes szétnyílt főzés közben. Vakarhattam a lábas aljáról. Nem is készítettem azóta többet 🙂

Nálunk zömében leves vagy lepény készül belőle. Előbbi a blogon, utóbbi pedig a Nők Lapja Café szilvás összefoglalójában is megtekinthető, sok egyéb, más bloggerek által készített szilvás étellel együtt. De most egy másik receptet mutatok nektek, amit én is most próbáltam először. Itt láttam meg először, és gyakorlatilag egyből a rabja lettem. A tészta receptjével adódtak apróbb “gondjaim”, nekem gyakorlatilag tej nélkül is tökéletesen összeállt a dolog. 🙂 Ennek következtében kevésnek éreztem a mennyiséget, így mégis hozzáadtam a tejet, és kiegészítettem a lisztet. Nekem így lett tökéletes. Noha látszatra úgy tűnik, hogy a tészta vastag, ez ne tévesszen meg senkit, mert a szilva által kieresztett levet pont annyira szívja magába, amennyitől igazán puha és finom lesz.

Hozzávalók
1 tojás
5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj/margarin)
6 ek cukor
csipet só
30 dkg finomliszt
1/2 cs. sütőpor
0,5 dl tej

3 ek zsemlemorzsa
(vagy búzadara)
80 dkg szilva (magozva)
fél ek fahéj
4-6 ek cukor

4 dl tejföl
2 tojás
3 púpos ek liszt

szilvás lepény

Az eredeti recept szerint én most már fordítva csinálnám a hozzávalók összeállítását. Egészen pontosan úgy, mint egy normál linzer tésztánál. A sütőporos lisztbe tesszük a csipet sót és a cukrot. Elmorzsoljuk benne a zsírt (vagy vajat, margarint), mehet hozzá a tojás, végül annyi tej, amennyivel össze tudjuk állítani. (Ez nem feltétlenül lesz 0,5 dl, lehet hogy kevesebb kell majd.)

Ha kész, a tésztát beleegyengetjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe (32 x 24). Rászórjuk a 3 ek zsemlemorzsát, rásorakoztatjuk nagyon sűrűn a kimagozott, félbevágott szilvákat, vágott felükkel lefelé. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral bőségesen úgy, hogy 1 evőkanálnyit meghagyunk. Végül a tejfölt a tojásokkal és a liszttel csomómentesre keverjük. Rákanalazzuk, és elegyengetjük a szilva tetején. A kimaradt fahéjas cukrot a tetejére szórtam még, és 180 fokos, előmelegített sütőbe toltam. 40 percig alsó-felső lángon sütöttem, majd még 10 percig légkeverésessel. Nálam ekkor érte el a végső színt a teteje.

Figyelem! Bármennyire is nehéz, hagyd kihűlni, különben csak kiskanállal tudod fogyasztani! 🙂

Tehát ha kihűlt, szeleteljük, porcukorral meghintjük, és az utolsó morzsáig elpusztítjuk. Jó étvágyat hozzá!

Gyere Facebook-ra is, ha van kedved, meglátod, jó lesz! 🙂

Kollázs

HAHOPIHE KONYHÁJA

 

Vélemény, hozzászólás?