Főétel Húsos Főétel

Kínai mézes vs. BBQ

 

vegyeshús3

Egy sertés, egy csirke. Hogy mi a közös bennük? Mindkettő leírhatatlanul finom. Mindkettő ragacsos. Mindkettő a család kedvence. Kóstoltátok már? Próbáltátok ezeket az ízeket otthon előállítani? Ha nem, itt a megfelelő alkalom, a vasárnapi asztalra odavarázsolhatjátok! 😉 Garantáltan megnyalja mindenki a 10 ujját!

DSCF9753_2

Hozzávalók
1/2 kg csirkemell
1 ek szójaszósz, só
6 ek liszt
3 ek étkezési keményítő
1,5 tk sütőpor
1 ek olaj
1 tojás
víz
Mézes mázhoz
ketchup
méz
Erős Pista (esetleg chili)
1 tk szójaszósz (elhagyható)
szezámmag
A csirkemellet megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, meglocsoljuk kevés szójaszósszal, félretesszük. Kikeverjük a mézes mázat. Itt pontos arányokat nem tudok írni, az eredeti receptben sincs megadva. Bízzunk magunkban, és kóstolgassuk. (Azért kiindulásnak hozzávetőlegesen, emlékeim szerint: 1 ek ketchup, 2-3 ek méz, 1 tk Erős Pista, 1 tk szójaszósz és némi szezámmag)

Ha ezzel is kész vagyunk, jöhet a bunda. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, megsózzuk, és apránként vizet adunk hozzá, hogy egy sűrű tésztát kapjunk, mely valahol félúton van a nokedli és a palacsinta tésztája között. Az egészet csomómentesre keverjük a kis kézi habverőnkkel. Beleborítjuk a csirkefalatokat, és alaposan meghempergetjük őket. Villa segítségével egyesével a forró olajba szedjük, de figyeljünk, hogy mindenhol beborítsa a tészta. Szépen lassan arany színűre sütjük. Papírtörlőre kanalazzuk, hogy kicsit lecsepeghessen a felesleges olaj, majd még melegen beleforgatjuk őket a mézes mázba. Abbahagyhatatlanul finom! :)

 

DSCF3456_3

Hozzávalók

1,5-2 kg oldalas, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, kb. 10-15 szem egész bors, só

BBQ szósz

2-3 ek olíva olaj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek cukor, 1 ek mustár, fél liter sűrített paradicsom, 2 ek worchester szósz, 1 ek balzsamecet, chili por, cayenne v. tarka bors, pici só (elhagyható), füstpor (nekünk nem hiányzott)

Az oldalast besózzuk, és kuktába v. fazékba tesszük a fenti hozzávalókkal együtt. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, még egy picit sózzuk a vizet (én ételízesítőt használtam erre), és feltesszük főni. A kukta erre nagyon jó, mert viszonylag hamar (1 óra) megfő nagyon puhára. A lényeg, hogy szinte leváljon a csontról. Nekem picit túl is főtt, mert az egyik darabom kettétört, de tényleg nagyon jó szaftos lesz így a végére! ;-) Tehát kuktában sistergéstől számítva takarék lángon kb. 45-50 perc alatt megfő a kíván állagúra. Amíg fő, elkészítjük a BBQ szószt. Az olajon üvegesre pirítjuk a vörös- és a fokhagymát. Hozzáadjuk a cukrot, 1-2 perc alatt el is olvad. Jöhet a mustár, majd öntsük fel a paradicsommal. Balzsamecet, worchester szósz, végül a fűszerek. Az egészet összerottyantjuk. Nyugodtan kóstoljuk meg, és alakítsuk saját ízlésünknek megfelelően. Én épp ezért tettem még bele pici sót a végén. Ha kész, alaposan kenjük be az időközben megfőtt, és vízből kivett oldalasokat. A pácban állhat akár másnapig, így elő is tudunk készülni egy vendégségre, ami jó, mert csak ki kell kapni a hűtőből, és ropogósra sütni. Én most nem vártam. Pici olívaolajjal meglocsolt teflon serpenyőbe tettem, és a tűzhelyen pirosra sütöttem mindkét oldalukat.

Vélemény, hozzászólás?