Főétel Húsos Főétel Leves

Tigris-gulyás

Avagy győzd meg a bográcsverseny zsűrijét, hogy a ti csapatotok főzi a legszuperebb ételt bográcsban…. még akkor is, ha szerintük az csak a 3. helyre elég. 😉 23 induló, bronzérem, és a tigrisgulyás története…

 tigris-gulyás

A hozzávalók beszerzését bízzuk tapasztalt szakemberre! (Esetünkben Mátéapu volt az illetékes…) Fontos a friss hús beszerzése. Ha ehhez Bengálig kell menni, akkor addig. Szükség van némi tűzifára. Nyilván tök jó, ha az 1500 forintos nevezési díjért olyan fát kapsz, amiből nem csurog a víz, de ne legyünk telhetetlenek, az erő és a tigris velünk volt, vizes fával is lehet tüzet rakni. 🙂 Kell még egy 20 literes bogrács, állvány, és néhány szorgos kéz, aki előkészíti a dolgokat. Utóbbiból sem volt hiány szerencsére.

Hozzávalók
egy szuper csapat
ragyogó őszi napsütés
20 literes bogrács
fél tenyérnyi zsírszalonna
1,5-2 kg vöröshagyma
1,5 kg bengáli tigris combja
1,5 kg bengáli füstölt tigrishús
1/2 kg tarka bab
1 kg sárgarépa/fehérrépa vegyesen
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
pirospaprika
1 tubus gulyáskrém
sertés fűszersó
házi vegeta
só, bors
házi paprikakrém
fokhagyma 5-6 gerezd
(opcionális)
0,5 liter vörösbor
és a titkos hozzávaló
(ez a leírásból kiderül)

kb. 100-150 db tigrisfog
(ha nem tudtok beszerezni eredetit, csináljatok hamisat)

Hamis tigrisfog
2 tojás

liszt

Kövessétek az útmutatót, praktikus tanácsokban sem lesz hiány benne. Kezdhetjük a főzést?
Azzal kezdjük, hogy minden fontos alapanyagot beszerzünk, és a babot egy éjszakára beáztatjuk!!! Aztán alszunk, és másnap irány a verseny….
Tűzifát vágunk, tüzet rakunk, és megbízzuk a csapat férfi tagjait, hogy gyújtsanak be. A bográcsba beletesszük a felkockázott zsírszalonnát, és kisütjük a zsírját. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Mi a fenti mennyiség duplájával dolgoztunk, nektek már könnyítek a feladaton, így feleztem. Ha mégis sok a zsír, akkor bizony le kell szedni. Ilyenkor nem árt, ha odafigyeltek pár dologra. A zsírt semmiképp ne műanyag kanállal szedjétek le. Ha mégis, akkor másnap vegyetek új merőkanalat. 🙂
/R.I.P. merőkanál, bocs Krisz…/

akanal

Tehát a zsír kisült. Mehet rá az apró kockákra vágott hagyma. Dinszteljétek meg, időnként kevergessétek. Ha már kellően üveges, mehet rá a kockákra vágott, a fűszersóval előzőleg bedörzsölt husi. Még nem a füstölt, csak a sima. Ha már kifehéredett minden husi, rászórjuk a pirospaprikát. Pár evőkanállal mehet. Hagyjuk, hogy a zsír “feloldja”, tehát még ne keverjük össze a hússal. Néhány percig hagyjuk így, majd kicsit keverjünk rajta. Felöntjük vízzel, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a felkockázott füstölt húst, a lecsepegtetett babot, a kockákra vágott zöldségeket, a fokhagymát (mi most kihagytuk, de finom lesz bele!), a szintén feldarabolt zöld leveleket (petrezselyem, zeller). Mehet bele a házi vegeta, bors, a paprikakrém, és egy nagy tubus gulyáskrém is. Majd hagyjuk főni. Ha rotyog, beleöntjük a vörösbort is. Innentől már minden történik a maga módján, néha kevergessük, kóstolgassuk, és alakítsuk a magunk ízlése szerint. Használhattok pörköltkockát is.

Fontos, hogy a tűzre mindig figyeljetek!!! Még akkor is, ha a pasik elmennek kávézni, és azt mondják a csajoknak, hogy figyeljünk a gulyásra. Ez azt jelenti, hogy a tűzre is!!!! Értitek?!?! Nem mondanak el minden instrukciót pontosan, ezért írom le most én. A tűz kifejezetten fontos momentuma a bográcsfőzésnek!

Tehát a nehezén túl is vagyunk, a tűz lobog (a kávé után a fiúk felélesztették), a gulyás rotyog. Ezalatt elkészítjük a hamis tigrisfogakat.

A hamis tigrisfogakhoz 2 tojást némi sóval elkeverünk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható, de semmiképpen se ragacsos tésztát kapjunk. Innentől a munkát kiadjuk bérbe a gyerekeknek. Cserébe kaphatnak majd a gulyásból. Pici darabokat csípünk a tésztából (csipetke), amit hengerré sodrunk, és az egyik végét elvékonyítjuk. Hogy legyen kiindulási alap, így néz ki egy tigris foga:

atigrisfog

Nyilván vannak lókötő bérmunkások, akik inkább rágófogakat gyúrnak, de tudjuk, hogy az is van egy tigrisnek, úgyhogy nézzük el! 😉 A csipetkét folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjanak össze. Újabb jó tanács, ne hagyjuk a napon. Mert akkor így is, úgy is összeragadnak… Amikor már puha minden, a bab és a hús is, beleszórhatjuk a csipetkét, ennek mindössze 5-10 percre van már szüksége… És végül jöhet a titkos hozzávaló, amit csak és kizárólag nektek árulok el!

Ez pedig nem más, mint a tigrisszív…

Hogy honnan szerezhetsz tigrisszívet? Néhány szorgos edzés után neked is lesz. Némi kitartás, jókedv, barátság és csapatszellem… ennyi a titok. Ezt főzd bele, és minden tökéletes lesz!

Végül jöhet a tálalás! Tejföllel, csípős paprikával, és néhány sajtos rudacskával kísérőnek…. Majd mosoly, a zsűri lekenyerezése (bocs, “lesajtosrudazása”….)…. (Hogy miként lett a tigrisgulyásból a nyomdába kerülésig tigrispörkölt, az örök titok marad, de szerencsére csak ezen a papíron volt elírás…)

tigris-gulyás

A zsűri (ifj. Gombás András étterem tulajdonos-üzletvezető, valamint Buczkó Imre festőművész, művészeti író) döntése alapján csapatunk a III. helyezést érte el, amire mi maximálisan büszkék vagyunk! Köszi Mindenkinek, aki ott volt, szuperül éreztük magunkat! 😉

azoklevel

Ha van kedved, csatlakozz a bloghoz Facebook-on is ———-> HahoPihe Konyhája

Ha pedig tigrisszívre vágysz, akkor ide gyere ——————> Tigrisek

Megjegyzés: állatvédelmi okokból jelzem, hogy fent nevezett tigris valójában disznó volt!
No nem a stílusa, hanem tényleg! 😉

Vélemény, hozzászólás?