Főétel

Csirkemáj karamellizált hagymával és zelleres burgonyapürével

Nem egy bonyolult étel, hamar készen is van, és nem utolsó sorban igen finom 🙂 Nekem nagyon bejött a máj a hagymával. Nosalty recept, ott ruccolás burgonyapürével volt, de  mivel a kertem nem terem ruccolát, így maradt a már jól bevált zeller.

DSCF3342[1]
Hozzávalók: 4-5 nagyobb burgonya, egy szép csokor zeller, tejföl, tej (tejszín), vaj, 1/2 kg csirkemáj, 3-4 fej vöröshagyma (lehet a fele lila is), 2-3 tk méz, olívaolaj, só, bors
A meghámozott, megmosott, kockákra vágott burgonyát a megmosott zellerrel együtt sós vízben puhára főzzük. Ha kész, a zellert kivesszük, késsel apróra vágjuk, a burgonyát összetörjük kevés vajjal, langyos tejjel (esetleg tejszínnel, aki úgy jobban szereti), és nálam a sok tejföl elkerülhetetlen, ettől kissé savanykás ízt kap, mi így szeretjük. Mennyiséget nem írok, mert a tejet (kb. 1-1,5 deci) és a tejfölt (a nagy doboz felét tuti elnyeli nálam:) addig öntögetem hozzá, amíg el nem éri az általam kívánt állagot. Hozzáadjuk az apróra vágott zellert, sózzuk, jól összedolgozzuk.

A csirkemájat beborsoztam, meglocsoltam olívaolajjal, kicsit összekevertem és forró serpenyőbe dobtam. Szép ropogósra sütöttem mindegyik oldalát, ha kész, sóztam. Amíg a máj sült, kevés olívaolajat hevítettem a serpenyőben, rádobtam a karikákra vágott hagymát, megdinszteltem, majd a végén hozzáadtam a mézet, és megkaramellizáltam. Frissen tálalva a legjobb, de mivel nem vesz sok időt igénybe a sütés, szerintem ez lazán kivitelezhető. Jó étvágyat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?