Zöldségkrémek

Most ismét egy kis összefoglalót hoztam Nektek. Megmutatom, hogy a zöldségeket finoman elkészítve akár pirítósra is kenhetitek, változatossá téve ezzel a reggeliket/vacsorákat. A cukkinit nem csak rántva lehet enni, a karfiol se csak levesbe jó! Hogy miből készül, az rátok és a fantáziátokra van bízva. Én most négyet hoztam, padlizsánt, brokkolit, cukkinit és egy sárgarépás karfiolkrémet. Fogadjátok szeretettel! És fogyasszatok sok-sok zöldséget! Ha másképp nem, hát ilyen módon akár! 😉

PadlizsánkrémDSCF1255_2

Hozzávalók
3 padlizsán
1 kis/közepes fej vöröshagyma
1-2 ek olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
2 ek majonéz
só, bors
A padlizsánt megmossuk, sütőlemezre tesszük és 180-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg össze nem esik. Ha már nem forró, lehúzzuk a héját, egy tálba tesszük. Olíva olajon megdinszteljük a hagymát, és az olajat is, meg a hagymát is hozzátesszük a padlizsánhoz, illetve a fokhagymát is. Én itt botmixerrel neki szoktam esni. (Nem árt tudni azért, hogy a fémmel való érintkezés esetén enyhén kesernyés lehet, illetve a színe bebarnulhat, tehát ha tehetjük, akkor inkább fakanállal próbáljuk szépen pépesíteni.) Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint majonézt adunk hozzá. Pirítóssal kínáljuk.

Brokkolikrém DSCF4480_2

Hozzávalók:

Brokkoli
só (ételízesítő)
bors
1 ek lenmag
egy tk olíva olaj
fokhagyma, tejföl

A brokkolit sós (ételízesítős) vízben puhára főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, kevés olíva olajat csurgathatunk rá, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, kevés fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum), lenmag kerül hozzá, és végül annyi tejföllel keverjük ki az egészet, hogy könnyen kenhető (de nem folyós) masszát kapjunk. Pirítóssal, vagy valami sós mellé mártogatósként kínálhatjuk. Csak brokkoli kedvelőknek ajánlom! 🙂

 

Sárgarépás karfiolkrém DSCF2803_2

Hozzávalók
néhány rózsa karfiol
1 répa
petrezselyem
1-2 ek tejföl
1 mk mustár
1 kis gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
A történet nálam úgy kezdődött, hogy elkezdtem főzni a karfiol levest annak rendje és módja szerint, mindent beledobálva. És amikor már puha volt minden zöldség, kiszedtem a karfiolból és a répából párat magamnak, botmixerrel pürésítettem, fűszereztem, tejföllel lazítottam, és pirítóssal elfogyasztottam. Rém egyszerű, és nagyon-nagyon finom. Én imádom a karfiolt minden formában, a család többi tagjánál sajnos feketelistás zöldség…. 🙁

Szezámmagos cukkinikrém DSCF2812_2

Hozzávalók
1 közepes cukkini
1 nagyon kis fej vöröshagyma
olíva olaj
só, bors
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kk mustár
1 ek tejföl
1-2 teáskanál szezámmag

Kevés olíva olajon a hagymát és a meghámozott, kockákra vágott, kimagozott (ha nincs nagy magja, ezt a mozzanatot elhagyhatjuk) cukkinit kissé megsütöttem, megfonnyasztottam. Rászórtam a szezámmagot is, had pattogjanak kicsit a serpenyőben. Mély tálba öntöttem, amikor már nem volt forró, és botmixerrel pürésítettem. Ízesítettem a fűszerekkel, hozzáadtam a tejfölt. Ez lazább szerkezetű lett, mint a karfiol krém, de ez várható is volt, nem szerettem volna sózva kiáztatni, kinyomkodni a cukkini levét sütés előtt, tehát minden alkotóelemét meghagytam tudván, hogy ez inkább egy mártogatós szósz lesz. Sajtos rudakat sütöttem, és vígan mártogattam bele.