Desszert Gluténmentes Szülinapi torta Torta

Vaníliás-tejszínes torta (GM)

Utó-szülinap 10 évesnek barátokkal… 🙂

Kicsit megcsúsztunk ezzel a barátos szülinappal, úgy 1,5 hónapot, de végre csak összejött. Annyi volt a kérésem (igen, az enyém, nem a szülinaposé), hogy had ne kelljen valami extra tortát készítenem, hisz előző nap suliban vagyok. Kértem, mondjon le a Roxfortról, meg hasonló csodás dolgokról. A napján, amikor betöltötte első évtizedét, megkapta a Harry Potteres tortát, úgyhogy most valami egyszerűbbre gondoltam. Ami nagy, elég lesz kb. 16 embernek. Az alap kiindulás mégis a szülinapos kérése volt, ugyanis vaníliásat kért. Lévén, hogy az én konyhámban már nem készülnek gluténes dolgok, így természetesen ez a torta is gluténmentes. 🙂 Az alap a kedvenc piskótám, amit mindig használok tortáknál most már évek óta. Annyi különbséggel, hogy most már nem búzaliszttel, hanem rizsliszttel készül.

Piskóta
(26 cm-es tortaformához)
4 tojás
200 g + 80 g cukor
300 g rizsliszt
50 g kakaópor
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor

Töltelék
7 dl tej
2 cs vanília puding (GM)
350 g mascarpone
8-10 ek cukor
1/2 üveg vanília aroma

Burkolat
2 dl tejszín
~2 ek porcukor
150 g mascarpone
habfixáló

5 dkg étcsokoládé
2 ek étolaj
durvára tört mandula
fagyasztott gyümölcs
csoki (gm)

Piskóta készítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk a 80 g cukrot és így verjük kemény habbá. A sárgáját a 200 g cukorral jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert rizslisztet, az olajat és a tejet és csomómentesre kikeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A tortaforma aljába sütőpapírt helyezünk. Beleöntjük a tésztát, az oldalán egy picit felhúzkodjuk a nyers tésztát és behelyezzük az előmelegített sütőbe. Kb. 45-50 perc alatt (tűpróbáig!) sütjük. Ha kész, fejjel lefelé fordítjuk a formát és így hagyjuk kihűlni. A kihűlt6 piskótát lehetőség szerint 3-4 részre vágjuk. (A rizslisztes piskóta morzsálódósabb, törékenyebb, mint a búzás társa, kezeljük óvatosan!)

Krém készítése:

A tejet csomómentesre keverjük a pudingporral és a cukorral, majd lassan elkezdjük összefőzni. Közben adjuk hozzá a vanília aromát is. Keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon be. Ha besűrűsödött, húzzuk félre, hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, keverjük hozzá a mascarpone krémet és keverjük simára. Ha szükséges, porcukorral édesíthetünk még rajta. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.

Burkolat készítése:

A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Én most nem használtam habfixálót, így nehezebb volt dolgozni vele. Ha ti használtok, sokkal kezelhetőbb lesz a krém. Hozzákeverjük a mascarponét is. Ha elkészült a sima krém, elkezdjük befedni vele a torta tetejét és oldalát. Jól behűtjük a tortát!!!!

A csokit az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Kis tasakba töltjük, kivágjuk a tasak sarkát és a jól lehűlt torta szélére kezdjük a csokit csurgatni. Ha elég hideg a torta, szépen hűl a csoki is. Durvára tört szeletelt mandulával megszórjuk körbe. A tetejére a díszítést röviddel a tálalás előtt érdemes feltenni, dolgozhatunk nyáron friss gyümölcsökkel is, nekem most fagyasztott volt. A felét megpakoltam a gyümölcsökkel, a másik oldalára pedig darabolt csokikat halmoztam.

 

Az olajos piskóta receptjét Nassoldától lestem el pár éve.

Facebook-on, Instagramon is megtaláltok!

Az oldal működését a Receptneked.hu teszi lehetővé!