Desszert Gluténmentes

Profiterol (GM)

Egy falatka mennyország…. 🙂

Hú, rettentően szégyellem magam, mert az idén még nem tettem közép receptet az oldalon. Pedig, ha ritkán is, de időnként készült ez-az, csak egyszerűen nincs időm feltöltögetni. 🙁 Picit mindig abban reménykedek, hogy egyszer majd rám szakad egy csomó szabadidő, de igazából tudom, hogy ez nem mostanában lesz. 🙂

Az égetett tészta készítését mindig ördögtől valónak tartottam, ha jól emlékszem, nem is próbáltam eddig egynél többször elkészíteni. De igazából nem akkora macera, mint amilyennek látszik, inkább csak maszatolós meló a habzsákozás miatt.

A múltkor vettünk egy doboz profiterolt egy cukrászdában és őrült lelkiismeret furdalásom volt, mert abból Hanna nem ehetett. Nyilván ő is kapott valamit, de az azért mégse ugyanaz. Már akkor tudtam, hogy ha hazajövünk, készíteni fogok itthon sajátot, olyat, amilyet ő is ehet. Ennek pedig ma jött el a napja. 🙂 Az égetett tészta készítésének a “legnehezebb” része az, amikor a habzsákból ki kell szuszakolni a masszát. 🙂 A többi már gyerekjáték.

 

Hozzávalók

Tészta
2 dl víz
10 dkg vaj/margarin
csipet só
20 dkg liszt
(nálam 10 dkg Naturbit Alfa-mix + 10 dkg Barbara lisztkeverék kenyérhez és kelt tésztához)
5 tojás

Krém
4 dl tej
5 ek cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl habtejszín

hdr

Tészta készítése:

A vizet egy lábasban elkezdjük melegíteni a csipet sóval. Hozzáadjuk a vajat és lassú tűzön addig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad, majd kicsit nagyobb lángon felforraljuk. Hozzáöntjük a lisztet és gyors mozdulatokkal egy fakanállal elkezdjük összekeverni. Amint elkevertük a lisztet azonnal húzzuk is le a tűzről, majd addig kevergessük, amíg a massza el nem válik az edény falától.

Az 5 tojást lazán verjük fel egy villával, majd amikor már kihűlt a lisztes keverék, öntsük hozzá és egy robotgép segítségével keverjük simára.  A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tésztát tegyük habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kis halmokat kissé távolabb egymástól. (A csúcsosabbakat vizes ujjal ellapogattam.)

A fenti mennyiségből nekem 2 tepsi telt meg (kb. 50 db). A tepsit helyezzük a forró sütőbe és kb. 15 perc alatt süssük szép aranyszínűre. Fontos, hogy a sütőt ne nyitogassuk ez alatt az idő alatt!

A kisült tésztát hagyjuk kihűlni.

Krém készítése:

A pudingport a cukorral és kevés tejjel keverjük csomómentesre. A maradék tejet is adjuk hozzá, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Hagyjuk kihűlni. A tejszínt verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz. Az így kapott tejszínes-pudingos krémet tegyük habzsákba, melynek a végére egy hosszabb, hegyes csövet helyezünk. Ezt belebökjük a tésztába és addig töltjük bele a krémet, amíg fér bele. 🙂

Mivel a tészta önmagában nem édes, porcukorral hintsük meg. A legjobb akkor lesz, ha pihen a sütink, mivel a krém szépen átjárja a tésztát. De erre nálunk esély sem volt, mit törődtek a családom tagjai holmi “átjárással”?!?! 🙂

FACEBOOK-on és INSTAGRAM-on is megtalálsz!

A blog tárhelyét a Receptneked.hu szolgáltatja!