Desszert Szülinapi torta Torta

Focilabda torta

8 éves focirajongónak a legideálisabb torta. És nem is olyan nehéz, mint amilyennek először gondolja az ember…. 🙂

img_6982_2

Az idén jól fel lett dobva nekem a “labda”… – hehe…

Most először nem kért cifraságot, pedig az elmúlt években volt ám minden. Amit általában finomítottunk, hogy én is képes legyek elkészíteni, mert azért minden nekem  nem megy kérem szépen. 🙂 Az ide cél a vaníliás torta volt. Ennyi. Kérdeztem, milyen, azt mondta tök sima jó lesz, csak vaníliás legyen.

Ez mondjuk részben azért is lehetett, mert a marcipánt (és semmilyen más burkoló anyagot) nem szereti. De ha kicsit gyerekes formatortát akarunk készíteni mégiscsak ezekkel jó dolgozni. Aztán még mindig le lehet szedni, aki nem szereti.

Az EB alatt és után hatalmas fociláz ütötte fel a fejét nálunk. Pedig előtte a legkisebb érdeklődést sem mutatta, ha edzésen egy kis foci volt a bemelegítés, akkor ő ellógta. Most meg kifordult önmagából, kártyákat gyűjt, folyton focizik, kapuskodik, sőt szülinapjára kapott kapuskesztyűt is. Úgyhogy foci labdát álmodtam meg neki.

Hozzávalók

Olajos piskóta
(24 cm-es tortaformában sütve)

4 tojás
200 g + 80 g cukor
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 csomag sütőpor

Krém
4 dl habtejszín
1 csomag Aranka vaníliás krém

Bevonáshoz
20 dkg vaj
10 dkg porcukor

Burkoláshoz
macipán, unidec, bármi

Továbbá
18 cm-es öblös félgömb tál
(vagy tésztaszűrő)
folpack
sütőpapír
étkezési keményítő

Piskóta készítése:

Az olajos piskótára én Nassoló Dettinél bukkantam, azóta is mindig így készítem. 🙂

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a 80 g cukorral keményre felverjük. A sárgáját a 200 g cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk előbb az olajat, majd a tejet. A sütőport elkeverjük a lisztel, és hozzákeverjük a tojássárgás részhez. Ha elkevertük, beleforgatjuk a keményre felvert tojáshabot.

Egy 24 cm-es kapcsos forma alját sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a tésztát. A forma oldalán kissé felhúzzuk a tésztát, majd a felmelegedett sütőbe téve tűpróbáig (kb. 45 perc) sütjük. Ha már nem ragad a tűre a tészta, akkor kivehetjük.

*** Hagyjuk teljesen kihűlni! ***

A kihűlt piskóta tetején keletkezett púpot vágjuk le, hogy egyenes legyen, majd vágjuk 4 egyenlő részre a piskótát

Krém készítése:

A tejszínt öntsük tálba és kezdjük el felverni. Amikor már nagyjából duplájára nőtt a térfogata, de még nem kemény, adjuk hozzá keverés közben a vaníliás krémport és így verjük tovább addig, amíg kemény nem lesz.

Összeállítás:

Az öblös tálat béleljük ki folpack-al úgy, hogy a fólia túllógjon.

A 4-be vágott piskótalap egyikéből kivágunk egy cikket, és óvatosan belehelyezzük a tálba úgy, hogy felvegye annak formáját. Ha túl kicsi cikket vágtunk le és nem illeszkedik szépen, akkor vágjunk még ki belőle.

img_6974

Ezután tegyünk az aljába egy kis krémet, majd a második lapból vágjunk ki akkora kört, ami belepasszol a tálba. Újra kenjük meg krémmel, erre újra helyezzünk egy most már valamivel nagyobb tésztakorongot. Újra krém, és zárjuk le a 4. lap tésztával, ami akkora legyen, mint a tál. A fólia lelógó részét hajtsuk rá, és helyezzük a tortát hűtőbe egy éjszakára, vagy csak néhány órára.

img_6975

img_6976

A leesett piskótadarabokat tegyük félre, hogy pótláshoz fel tudjuk használni.

Burkolás:

A vajat az átszitált porcukorral verjük habosra.

A tortát vegyük ki a hűtőből, helyezzünk rá egy tányért fordítsuk meg, és óvatosan “rázzuk” ki a tálból. Vegyük le a fóliát róla, és igazgassuk meg, ha szükséges, hogy szép félgömb legyen. (Az én tálam alul csapott volt, ezért a maradék piskótából a vajkrémmel felépítettem, hogy szép formás legyen. Ahol túllógott a tészta, ott lefaragtam.)

img_6977

Ezután mindenhol alaposan kenjük be vajkrémmel, simítsuk jól el. Tegyük hűtőbe.

img_6978

A burkoló masszát keményítővel beszórt felületen kinyújtjuk, és kivágjuk a hat-, illetve ötszögeket. Az ötszögek a feketék, ebből kell kevesebb, a hatszögek a fehérek. (Megsúgom nektek, hogy a torta gyártásáig halvány fogalmam sem volt arról, hogy a focilabdán 5, vagy 6szögek vannak, arról meg pláne nem, hogy mindkettő 😀 )

Lévén, hogy nem vagyok egy matek zseni, nekem sokat segített Ildikó leírása, ami úgy szól, hogy mérjük le a torta kerületét, és osszuk el 15-el. Az én tortám kerülete is 59 cm volt, mint Ildikóé, így az öt- és hatszögek oldalai 3,9 cm-esek lettek.

(Segítségként elmondom azt is, hogy a hatszögek belső szögei 120 fokosak, az ötszög szögei pedig 108, és ha nektek sincs szögmérőtök, le tudtok tölteni a netről, kinyomtatni, kivágni, és teszi amit tennie kell, még ha nem is 100%-osan pontos.)

A lekent torta tetejére rakunk egy fekete ötszöget, és köré rakjuk a fehér hatszögeket és így haladunk tovább, ahogy a képen is látjátok.

Ha kész, akkor köré készíthettek ti is egy kis füvet, mert az egyenetlen részeket érdemes kitakarni, ehhez pedig a fű passzol a legjobban.

Zöld marcipánt nyomjunk át fokhagymanyomón, mindig csak kis darabokat, és ezeket a kapott “fűcsomókat” illesztgessük a torta köré.

A labda foltjainak szélét egy saslik pálcával kilyukaszthatjuk, imitálva az öltéseket, ami az eredeti focilabdán is van.

*** Kész! 🙂 ***

img_7024

Facebook-on itt találsz rám, gyere bátran! 🙂

A blogot a Receptneked.hu támogatja.