Desszert Menü Te + Én + 3 hozzávaló

Citromos-csokis receptek (Te + Én + 3 hozzávaló)

Közös sütögetésünk újabb állomásához érkeztünk. Ezúttal a CITROM, az ÉTCSOKI és a TOJÁSFEHÉRJE volt az útitársunk. Szuper guszta és szuper finom recepteket hoztunk nektek az olvasókkal karöltve, csemegézzétek, nézegessétek! 😉

DSCF4268_2

Noha több recepttel akartam nekifutni a játéknak, a sors úgy hozta, hogy a másik alkotás nem lett épp szalonképes 😀 Igen, ilyen is előfordul. Úgyhogy jelenleg ezzel az isteni finom gyümölcskenyérrel kell beérnetek. És elhihetitek, hogy isteni finom, mert nem élte meg a 24 órát. 🙂 Pedig írd és mondd, nem bírom a gyümölcskenyereket. Valahogy annyira egyszerűnek tartom őket, hogy sose vonzott igazán. Persze mindig amikor rászánom magam, hogy csinálok egyet, akkor a végeredmény rácáfol az előítéleteimre. Tehát valójában nem is tudom, honnan ez az érzés. Viszont a kezembe akadt a napokban egy GoodFood magazin tavaly áprilisi száma, amit még a Konyhakiállításon szereztem be. Elsőre megakadt a szemem a gyümölcskenyéren, mert csodaszép fotó, de továbblapoztam. Aztán 3szor visszatértem a képhez, és úgy döntöttem, itt az idő újra előszedni a kicsit elhanyagolt püspökkenyér formámat. A magazinban egy narancsos-áfonyás gyümölcskenyér díszeleg, ehelyett nálam egy narancsos csokis verzió született meg. És hogy hol ebben a citrom? Hát a narancs mellett simán elfér, nem? 😉 A héja reszelve, a leve facsarva…. lássuk a medvét!

ILLATOS GYÜMÖLCSKENYÉR
/naranccsal, citrommal és étcsokoládéval/

10 dkg kukoricaliszt
20 dkg sima fehér liszt
15 dkg cukor
1,5 tk sütőpor
15 dkg puha vaj
2 tojás
1/2 citrom leve és reszelt héja
10 dkg kandírozott narancshéj
6 dkg étcsokoládé

Összeállítani elég egyszerű, elrontani nagyjából lehetetlen. A sütésre rá kell áldozni 1 órát ugyan, de azalatt lógathatjuk a lábunkat, és a sütő még a lakást is bemelegíti. Plusz a narancs illata szállingózik, tehát igazán megéri kivárni azt a röpke 60 percet. Késes aprítóval rendelkezők ismét előnyben, ennek hiányában jöhet a jól bevált fakanál. Csak előbb a kandírozott narancshéjat és az étcsokit vágjátok nagyon apró darabokra. (Az étcsokit gépet használók esetében is ajánlom kicsit előaprítani késsel, nehogy aztán szervizbe kelljen szaladnotok új pengékért. 🙂 )
A liszteket a sütőporral, a citrom reszelt héjával és a cukorral elkeverjük, hozzámorzsoljuk a vajat. A tojást lazán felverjük, majd a citrom levével együtt a morzsás keverékhez adjuk. Keverjük hozzá az apróra vágott kandírozott narancshéjat és az étcsokoládét. Nem egy híg, folyós tésztát fogunk kapni, ne lepődjünk meg. 🙂 Az eredeti recept ráadásul csak 1 tojást ír, de az enyém olyan keménynek bizonyult 1-től, hogy javaslom mindenkinek a kettőt! 😉 Ha kész, sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába kanalazzuk, alaposan megütögetjük az alját, hogy a tészta elterüljön, majd 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 1 óra – 1 óra 10 perc alatt készre sütjük. /Tűpróba!/ Ha kész, hagyjuk picit hűlni a formában, majd rácsra téve teljesen kihűtjük. Nagyon finom, puha, kissé morzsálódós, még véletlenül sem fojtós állagú sütit kapunk. Ez bizony lecsúszik tej nélkül is, de nyilván nem ront rajta a fehér itóka, ha pl. reggelire kínáljuk. Karácsonyi sokáig alvós, pizsamás, mamuszos reggeleken jól fog esni megenni 1-2 szeletet! 😉

*****

ZSELÉS-CSOKIS PÜSPÖKKENYÉR JUDITTÓL

A 3 hozzávalót ezen a héten Judit adta meg, tehát következőnek álljon itt az ő receptje, ami szintén egy gyümölcskenyér… 🙂 Először nagyon más terveim voltak nekem, mivel említettem, nem vagyok egy gyümölcskenyér-rajongó, de épp ezért választottam, mert valamiért nem hittem, hogy bárki ezt fog készíteni. Tévedtem. 🙂 De ne aggódjatok, Judit receptje merőben más, ő sokkal szigorúbban vette a tojásfehérje használatát, mint pl. én, mert ő csak és kizárólag tojásfehérjét használt! Ebből az következik, hogy a recept tökéletesen alkalmas arra, hogy a fagyasztóban kallódó pár darab tojásfehérjéteket ebbe a nagyon finom sütibe süssétek! És tudjátok, (fentebb írtam) karácsonyi sokáig alvós, pizsamás, mamuszos reggeleken a püspökkenyér igazán jól fog esni egy bögre tej vagy tejeskávé kíséretében! 😉 Süssétek bátran! Én pedig már pötyögöm is Judit fehérje-hasznosító receptjét nektek!

püspökkenyér

Hozzávalók
6 db tojásfehérje
10 dkg liszt
20 dkg porcukor
+ amit találsz otthon belevalót, dió, mazsola, stb.
az enyémbe keserű csoki van, kb. 7 dkg
reszelt citromhéj
fél zacskó zselés cukor

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, és még tovább verjük 1-2 percig. Hozzátesszük a darabokra vágott csokit, kis darabkára vágott zselés cukit, reszelt citromhéjat… stb. Végül beleszitáljuk a lisztet is. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, kb. 160 fokon 30-40 percig sütjük, tűpróbát végezzünk! Kihűlve borítsuk ki a formából. Jó étvágyat! 😉

*****

CITROMOS PITE RITÁTÓL

A következő fotó és recept Ritától van, aki először játszik velünk. Aminek én nagyon-nagyon örülök, és remélem többször is becsatlakozik majd közénk, mert szuper finom recepttel készült. Azok a kis habcsúcsok a torta tetején teljesen levettek a lábamról, és erős késztetést érzek hogy azonnal elkészítsem. Nyilván azért megvárom, hogy nappal legyen, mert mikor jelen sorokat pötyögöm, épp 0 óra 04 perc van :-p Rita szerint a kekszes alapban lévő keserű csoki elrettentheti a gyerekeket, de ez nekünk kapóra jöhet, mert több marad nekünk, felnőtteknek 🙂 Ha mégis szeretnénk a gyerekeknek is kedveskedni, az alapba is tehetünk egy kevés porcukrot. De lássuk a receptet!

citromoscsoki_Rita

Hozzávalók
Alap
20 dkg keksz összetörve
10 dkg olvasztott étcsoki
2,5 dkg vaj
Krém
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
2 citrom leve és reszelt héja
200 ml forró víz
3 dkg kukoricaliszt + pár kanál hideg víz
Hab
3 tojásfehérje
20 dkg cukor

A kekszet az olvasztott csokival és a vajjal összekeverjük, és kapcsos tortaformába tesszük, és eloszlatjuk, egy kanál hátuljával szépen összetömörítjük. A tetejére kenhetünk egy kevés vajat még. Hűtőben hagyjuk pihenni.

A krémhez a tojások sárgáját a citromlével, a citrom reszelt héjával és a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a forróvizet, közben folyamatosan kevergetjük tovább, és végül hozzáadjuk a hideg vízben csomómentesre kevert kukoricalisztet is. Folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint tehetünk még bele cukrot akár. Ha kihűlt, rátesszük a kekszes alapra.
A habhoz a tojások fehérjét a cukorral összekeverjük, és gőz felett addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad, és amikor már a kezünknek is forró érintésre a tojás. De vigyázzunk, mert nem a főtt, cukrozott tojás a végcél, tehát ne hevítsük túl. Levesszük a gőzről és géppel addig verjük, amíg ki nem hűl, és nagyon szép, selymes, fényes kemény habot nem kapunk. Nyomózsákba tesszük, és szépen feldíszítjük a piténk tetejét. Kicsit megpörkölhetjük a tojáshabot, ettől mutatósabb és ízletesebb lesz. Ezután már csak neki kell esni. Jó étvágyat hozzá!
CITROMOS TORTA ILONÁTÓL
Ilonától már nagyon sok szép fotót kaptam, ha elkészít valamit a blogon található receptek közül, azt is szívesen megmutatja, aminek én mindig örülök. És ezen a közös játékunkon is már számtalanszor részt vett. Most egy tortával készült, ami szerintem szemet gyönyörködtető, és csak sajnálni tudom, hogy nekem nem jutott egy szelet belőle.
citromoscsoki_Ilona
Hozzávalók
Tésztához
4 db.tojás
4 ek hideg víz
8 ek cukor
8 ek liszt
1 cs. sütőpor
csipet só
Krém
5 dl tejszín
4 dl 20%-os tejföl
20 dkg porcukor
2 cs. habfixáló
2 citrom leve és reszelt héja
A piskótával kezdünk. A tojások fehérjét és a sárgáját külön választjuk, és a fehérjéből kemény habot keverünk. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral fehéredésig keverjük, hozzákeverjük a lisztet, sütőport, és a pici sót. A habból előbb egy keveset a masszához keverünk, majd  óvatosan, hogy ne törjön a hab, az egészet összekeverjük. Vajjal kikent és lisztezett nyitható formába töltjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
A krémhez a tejszínt a cukor felével elkezdem habosítani, és amikor félig már kész, a habfixálót hozzáöntve kemény habot keverünk. A tejfölhöz a maradék cukrot hozzáadom, a citromok héját belereszelem, majd a kicsavart citromlevet is hozzáöntöm,és összekeverem. A tejfölös keveréket a kemény tejszínnel kikeverem, és a kihűlt, kettévágott
piskótát megtöltöm krémmel. A tetejét és az oldalát is bevonom. A szélére pillecukor diszítést tettem, ezen belül pedig étcsoki faragványt szórtam. Jó étvágyat!
És tudjátok, nem vagyok szőrös szívű, úgyhogy megmutatom belülről is a tortát. Csak azért, hogy tudjátok, miről maradtatok le ti is… de még elkészíthetitek! 😉
citromoscsoki_Ilona2
Ha te is szívesen osztanál meg velünk recepteket az aktuálisan megnevezett 3 hozzávaló felhasználásával, ne habozz. A játékot a Facebook-on hirdetem ki mindig. Ha van blogod, csak tedd közzé a receptet egy blogbejegyzésben, küldd el nekem a linket, és én egyetlen kép kíséretében egy linkkel foglak kitenni! 😉

Vélemény, hozzászólás?