Pékáru

Vaníliás töltött kalács

Rendkívül puha, foszlós, extraként pedig vaníliakrémmel töltött… Méltó megkoronázása a borús téli reggeleknek (is)… 🙂

vaníliás kalács

A kelt tésztáknak lelkük van. De minden egyes befektetett időt meghálálnak azzal, hogy az eredmény, amit kapunk semmivel sem összehasonlítható. Nem egy munka után összedobós recept, de a hétvégeken igazán meglephetjük vele a családot. Boldogok lesznek! 😉

Hozzávalók
40 dkg liszt
8 dkg cukor
1/4 kocka élesztő
csipet só
1/2 dl olaj
2 dl langyos tej
Töltelék
1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
4 ek cukor
3 dl tej
5 dkg vaj
Tetejére
olaj

 A lisztet dagasztótálba szórjuk. Közepébe fészket készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés langyos tejjel felöntjük. Lefedjük a tálat, és kb. 15 perc alatt hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a maradék langyos tejet, az olajat, a csipet sót, és alaposan meggyúrjuk a tésztát. Ha már nem ragad a kezünkhöz, és szép fényes, lefedjük, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ezalatt van időnk arra is, hogy a tölteléket elkészítsük, és kihűtsük langyosra. A pudingport kevés tejjel és a cukorral csomómentesre keverjük. A maradék tejet forralni kezdjük, majd hozzáadjuk a pudingos keveréket, és az egészet sűrűre főzzük. Ha kész, hozzákeverjük a vajat, és hagyjuk kihűlni.

Ha megkelt a kalács, osszuk 2 részre a tésztát, és egyenként nyújtsuk ki hosszú téglalap alakúra. Mindkettőt kenjük meg a pudingos krémmel, és a hosszanti oldalánál tekerjük fel, majd a 2 így kapott rudat fonjuk egymásba. Helyezzük sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába, kenegessük be mindenhol olajjal, és újabb fél órát (esetleg órát) hagyjuk pihenni meleg helyen. (Én a villanysütőbe teszem ilyenkor 50 fokra.) 180 fokon (vagy 160 légkeverés) kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat hozzá!

CSOKIKRÉMMEL TÖLTÖTT ANGYALKALÁCS RECEPTJE ITT!
GESZTENYÉS-VANÍLIÁS KALÁCS RECEPTJE ITT!
VANÍLIA PUDINGGAL TÖLTÖTT BRIÓS RECEPTJE ITT!

Csatlakozz bátran Facebook oldalamhoz, várlak!
Kollázs

Receptneked.hu Facebook oldalát itt találod:
10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?