Pékáru

Cipók és kenyérkék a Kenyér Világnapjára

Vöröshagymás-rozsos-lenmagos cipók, illetve fokhagymás-lenmagos kenyérkék….

DSCF3536_2DSCF3555_2

Mint ahogy az előző bejegyzésemből megtudhattátok már reggel, ma van a Kenyér Világnapja.

“A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.”

Tehát ebből az alkalomból ma én is kenyérsütésbe fogtam. A kedvenc kenyeremet most nem tudtam elkészíteni, mert elfogyott a sütőzacskóm. Márpedig ez nekem már nagyon bevált, nem kezdtem el kísérletezni. Helyette előkaptam a legkedvesebb szakácskönyvem, és fellapoztam. Ott leltem rá egy hagymás-köményes cipóra, ami az én átiratom szerint lett hagymás-lenmagos. És egy kicsit rozsos. És ha már belelendültünk, akkor sütöttem egy újabb adag kenyeret, hogy legyen mit elajándékozni. Ez már rozs nélkül készült, vöröshagyma helyett pedig fokhagymával. A szomszédnak átadtam mindkettőből, és ezzel teljesítettem a mai projektet. Nem tagadom, a fokhagymás verzió jobban ízlett. Hiába, még mindig a fehér lisztből készült kenyér esik a legjobban….

Valaki sütött még kenyeret ma rajtam kívül? Esetleg többet, hogy elajándékozhassátok? 😉

Hozzávalók

50 dkg liszt, 2 ek olaj/vaj/zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tk só, kb. 2,5 dl víz

A lisztet kelesztő tálba szórjuk, közepébe fészket készítünk. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés langyos vízzel felöntjük. 15 percre félretesszük. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. (A fokhagymás verziónál én fokhagyma granulátumot használtam (nem fokhagymasót!!!) )

A hagymát és a sót a tésztához adjuk, és alaposan összedolgozzuk, kidagasztjuk annyi langyos vízzel, amennyit a tészta felvesz. Félretesszük pihenni, és duplájára kelesztjük. Nem árt a tésztának, ha sok ideig kel, akár 2-3-4 órát is hagyhatjuk. Ha megkelt, átgyúrjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk. Tetejüket pengével bevagdossuk, és tejjel/fokhagymás tejjel megkenegetjük. Még legalább 20-25 percig pihentetjük meleg helyen (sütő 50 fok). Újra lekenjük a tejjel, majd 190 fokon 25 perc alatt megsütjük.

Vélemény, hozzászólás?