Pékáru

Kakaós kalács

kakaóskalács_2
Már nagyon régen nem töltöttem fel semmi receptet…. 🙁 Ez persze nem azt jelenti, hogy nem is készült semmi, csupán iszonyú lusta voltam fotózni, írni, tölteni…. De megpróbálok erőt venni magamon, hogy amibe belefogtam, az ne laposodjon el már a leges legelején.
A tegnapi sütésem eredménye az a kalács, ami nagyon is hasonló azzal a kaláccsal, amit a boltok polcairól leveszünk, csak ezerszer finomabb, mert nem spórolom ki belőle a kakaót 🙂 A recept amúgy szintén a Tanyáról van, Andidi volt, aki megosztotta velünk. Hát mit ne mondjak, értékelem, hogy nem tartotta meg magának 🙂 Benedek egy ültő helyében 3 szép szeletet el tud fogyasztani vajjal megkenve, uzsonna címszóval.
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1/2 élesztő, csipet só, 1,25 dl étolaj, 4 dl langyos tej, 3 ek kakaópor
Az élesztőt a 4 dl langyos tejjel összekeverjük, majd a kakaó kivételével mindent egy tálba összeöntünk, és jól összedolgozzuk. Ha szükséges, még egy kis lisztet adhatunk hozzá, hogy ne ragadjon a tészta. Ekkor ketté szedjük a tésztát, és az egyikhez hozzáadjuk a kevés tejben feloldott kakaóport (kicsit maszatolós munka, de megéri). 2 külön tálban kelesztjük a tésztát kb. 1 órát. Ezután átgyúrjuk, 2-2 részre osztjuk a tésztát. A fehér kinyújtott tésztára rátesszük a kakaós kinyújtott tésztát (én a 2 tésztagombócot egymásra rakva szoktam kilapítani), majd a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük, és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük. A másik 2 adag tésztával is ezt teszem, így lesz 2 db kb. fél kilós kalácsunk. A formába téve megkenegetem étolajjal, és újabb 1 órán át pihentetem meleg helyen. Ezután 160 fokon, légkeveréssel kb. 50 perc alatt készre sütőm. Jó étvágyat hozzá! 🙂

Vélemény, hozzászólás?