Desszert Húsvét Kelt tészta Pékáru

Olajos-csíkos kalács

Az egyik kedvenc kalácsunk. Sőt, ez a legelső kalács recept, amit valaha kipróbáltam, talán azért is ragaszkodom a recepthez ennyire.

DSCF7452_2

Még “tanyázós” korszakomban osztotta meg Andi velünk ezt a receptet, és szerelem volt első látásra. A régi bejegyzés dátumát elnézve 4 nap múlva lesz 4 éve, hogy posztoltam ITT, de a fotót már akkor is utáltam, úgyhogy nagyon érett már egy újításra. 🙂 Hogy egy kis csavart is tegyünk a dologba, Dettitől ellestem a csíkos kalács gyártásának módját. Kicsit túlzásba is estem, mert a végére annyi csík lett, hogy a szeletelésnél összemosódnak 🙂 Egy a lényeg: kevesebb hajtogatással még mutatósabb lesz szeleteléskor. 😉

DSCF7459_2

Hozzávalók
40 dkg liszt
8-10 dkg cukor
1,5 dkg friss élesztő
csipet só
0,7 dl olaj
2 dl langyos tej

2 csapott ek kakaópor + 1-2 ek tej
tetejére olaj

A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe fészket készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos tejet. Kb. 15 perc alatt hagyjuk az élesztőt felfutni. Ezután a kakaó kivételével minden hozzávalót hozzáadunk, és szép simára dagasztjuk a tésztát. 2 felé vesszük, és az egyikbe belegyúrjuk a kevés tejjel elkevert kakaóport. /Kicsit maszatolós munka, de csak gyúrjuk kitartóan 🙂 / A 2 tésztát külön-külön 1 órán át hagyjuk pihenni, növögetni meleg helyen.

Kelesztés után tegyük lisztezett felületre őket. Ha az egyszerűbb módszert választjuk, nyújtsuk ki mindkét tésztát egyforma méretűre, tegyük őket egymásra, és tekerjük fel a hosszabbik oldalánál fogva. Így szeletelésnél csiga alakot kapunk a kalácson.

Ha viszont a képen látható módszert választjátok, akkor a következőképpen járjatok el: a fehér tésztát nyújtsátok 2x akkorára, mint a kakaóst, és vágjátok ketté. Egy fehér tésztára tegyétek a kinyújtott kakaóst, és fedjétek be a fehérrel. Nyújtsátok ki újra a tésztát, vágjátok félbe, és a 2 felet helyezzétek egymásra. Már ennyivel is egész jók vagyunk, de ha szeretnénk, még 1 nyújtást, félbevágást, egymásra helyezést megejthetünk, de többet semmiképp, mert akkor már olyan kusza csíkok lesznek, mint nálam. 🙂

Ha megejtettük az utolsó hajtogatást, kissé nyújtsuk ki, majd vágjuk 3 csíkra a tésztát. Egyenként sodorjuk meg őket (hosszabbra, mint egy püspökkenyér forma), és fonjuk össze.

DSCF7448_2

Helyezzük sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába a tésztát, kenjük le olajjal a tetejét, és hagyjuk még legalább fél, de inkább 1 órát pihenni meleg helyen (pl.: elektromos sütő 50 fok). Én a kelesztés végén újra lekentem vékonyan olajjal, és 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) kb. 45-50 perc alatt megsütöttem.

Időközben nézzünk rá, hogy a teteje nem sül-e túl gyorsan, mert ez esetben egy alufóliával letakarhatjuk. Nekem 200 fokon volt ez a tapasztalatom, ezért én csökkentettem a hőfokot a nektek leírt 180-ra, és így már sosincs ilyen gondom, de ahány ház, annyi sütő, jobb a békesség. 🙂

Mivel jön a Húsvét, a kalácsnak szuper helye lesz az asztalon!

Ha jobban szereted a töltött kalácsokat, ne csüggedj, mutatom, mi van még. 🙂

Vaníliás töltött kalács
vaníliás kalács

Marcipános-csokis kalács
meggyes-csokis kalács

Csokis-rumosmeggyes
meggyes-csokis kalács

HAHOPIHE KONYHÁJA A FACEBOOK-ON!

regi

RECEPTVERSENY!!!!
GYERE, ÉS JÁTSSZ VELÜNK!

reciverseny

Vélemény, hozzászólás?