Desszert Menü Pékáru

A 7végi nagy sláger – Angyalkalács

angyalkalács_2

Lássuk be, fotózásból rengeteget kell még fejlődnöm…. barna háttérrel hiba volt fotózni, de most nagyon lusta voltam erre koncentrálni, viszont ha ezt se örökítem meg, akkor nem tudtam volna megmutatni, pedig Livecnek is megígértem 🙂
Igen csúnya napokat élünk így július végén, az embernek semmi nyár-érzete, és egyelőre nem is reménykedünk benne, hogy valaha még kisüt a nap. Így nehezebben veszem rá én is magam, hogy kimozduljunk a lakásból, és talán több idő jut a konyhában 1-1 darab újdonság megsütéséhez. TücsökBogár blogján találtam ezt a receptet, Őt is a rossz idő ihlette meg a kelt tészta készítésére. Az érzés pedig ragályos, főleg ha ilyen iszonyú jól néz ki valami 🙂 A kalácsnak akkora sikere lett, hogy a 7végén 2 db is készült belőle, és nyugodtan mondhatom, hogy nem egy tartós darab. Az elsőt nehéz lett volna fotóznom, mert még ki se hűlt és már szeleteltem, így összenyomódott, és a csoki a késre ragadva kicsit “maszatossá” tette a szeleteket. Ráadásként a sütőformám se volt épp az ideális méretű. Be kell szerezzek valami kenyérsütő formát, ami nagyobb a püspökkenyérnél. Én ugyanis azzal próbálkoztam elsőként. Nem mondom hogy rossz lett, de a tészta túl magasra kelt, nehéz volt lekenni. A vasárnapi (amit lentebb prezentálok) már kuglóf formába került, de ez se lett a legtökéletesebb, mert vékonyabbra kellett nyújtsam a tésztát, hogy bele tudjam tekerni, és picit megrepedt. De ez senkit se tántorítson el a dologtól!!!! Mert nem folyt ki, és ahogy hűlt, a csoki is összeállt, tehát szépen szeletelhető kalács lesz a végeredmény. De akkor jöjjön a recept, amin nem változtattam semmit, csupán a hőfokon. Itt azért figyeljen mindenki, mert sütő függő. Én már rájöttem más kalács sütése közben, hogy a 200 fokos sütés nálam nem válik be, mert megég a kalács. Úgyhogy csak óvatosan. De az eredeti recept ezt a hőmérsékletet írja elő. Ami még szintén fontos, hogy tökéletes recept, ha a fagyasztóban van pár felesleges tojásfehérjénk.

Hozzávalók
Tésztához: 45 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 dl tej, 1 ek olaj, 3 tojásfehérje, kenéshez 1 tojás sárgája
Krémhez: 10 dkg vaj, 2 ek. kakaópor, 1 cs. csokoládés pudingpor (főzős), 12,5 dkg cukor, 2,5 dl tej
A kalács készítését a krémmel kezdjük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a cukrot, a csokipudingot és végül a tejet. Lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Félretesszük hűlni.

A tésztához a lisztet dagasztó tálba tesszük, fészket készítünk a közepébe, beleöntjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a 2 dl langyos tejet. 15 perc alatt langyos helyen felfuttatjuk az élesztőt. Utána hozzáadjuk az olajat és a tojásfehérjéket (nem kell habbá verni) és jól összedolgozzuk. A tésztát 2 részre osztjuk, téglalappá nyújtjuk, mindkettőt megkenjük a csokikrémmel, a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, és a 2 tekercset összefonjuk. Sütőpapírral (vagy vajazott-lisztezett) bélelt formába tesszük, fél órát kelni hagyjuk. 1 tojás sárgáját pici vízzel kikeverünk, ezzel lekenjük, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Mint írtam, eredeti recept szerint 200 fokon, nálam a 160 légkeverés vált be. A tésztában a tömény csoki valami mennyei!!!! Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá! 🙂DSCF4511[1]

4 Hozzászólás

  1. Köszönöm, aranyos vagy! 🙂 Én még csak kezdő, próbálkozó sütögető vagyok, de egyre lelkesebb, és az utóbbi időben ez Neked köszönhető, még ha nem is kerül fel minden a blogomra, mert folyamatos időhiányban szenvedek :))) De rengeteg recepted vár még kipróbálásra!!! Szép napot!

Vélemény, hozzászólás?