Desszert EPRES FINOMSÁGOK

Epres-túrós kígyórétes (nutellával)

DSCF8694

Múltkor rétesgyártásra adtam a fejem, és több ízben készült. Most a túrós-nutellás-epres verziót mutatom, isteni finom volt, a nutella tökéletes összhangba került a túróval, és az eper csak megkoronázta ezt a párost. Csak ajánlani tudom az elkészítését. A süti nevében van egy kis csavar, mert bár rétesnek hívják, nem a klasszikus értelemben vett rétest kapjuk, hanem egy élesztővel készült, roppant mód puha, lágy, nem fojtogatós tésztát, ami épp csak körülöleli a tölteléket. Pont annyi tészta van benne, amennyi kell.

Hozzávalók
(2 rúdhoz)

1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 csipet + 2 ek cukor
12,5 dkg margarin
1 tojás
1 tk zsír
kb. 1 ek tejföl
25 dkg liszt
csipet só

Töltelék
nutella
pár szem eper
0,5 kg túró
vaníliás cukor
cukor
búzadara

1 tojás a kenéshez

A langyos tejbe egy csipet cukrot teszünk, rámorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk meleg helyen felfutni (kb. 10 perc). Közben a lisztet egy csipet sóval, a margarinnal és a zsírral jól elmorzsoljuk. Hozzáadjunk a cukrot, a felfutott élesztős tejet, a tojást, és elkezdjük összegyúrni. Kevés tejföllel beállítjuk a tészta állagát, hogy jól gyúrható, de ne ragacsos tésztát kapjunk végeredményül.

A tésztát osszuk 2 egyenlő részre, és egyesével nyújtsuk ki őket 2-3 mm vastagságú téglalappá. A tészta egyik oldalát kenjük meg nutellával, erre halmozzuk rá az ízlés szerinti mennyiségű cukorral és vaníliás cukorral kikevert túrótöltelék felét, szórjuk meg egy kevés búzadarával, és ültessük rá sorban egy vonalban az eperszemeket.

A tészta másik felét hajtsuk rá, az illesztésnél nyomkodjuk össze, és hajtsuk be a rétes alá. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással, egy villával néhány helyen szurkáljuk meg. Előmelegített, 200 fokos sütőbe tolva kb. 15-20 perc alatt süssük készre.

Facebook-on is megtalálsz, itt keress, ha szeretnél:

regi

Még több szuper recept itt is:

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?