Az imádott kovászos uborka

koviubi

Már iszonyúan vártam, hogy az idén is elkészíthessem. És most még az idő is ideális hozzá, úgyhogy reményeim szerint pár nap és beérik. Nehéz kibírni azt a pár napot is. Valahogy a bolti kovászos uborkák sose hatottak meg túlzottan. Viszont anyukámét imádom. Úgyhogy az Ő receptje alapján készült ez is. Csapjunk is a közepébe, hisz mit kell ezen tovább cifrázni?

Hozzávalók: 5 literes befőttes üveg, 2,5 kg apró uborka, rengeteg fokhagyma (nekem kb. 1,5 fej belement), kapor, egész bors (kb. 30 szem), 2-2,5 ek só, 2 liter víz, 1 szelet kenyér

Az üveg aljára teszünk egy nagy csokor kapor felét. Az uborkákat alaposan megmossuk, végeit levágjuk, majd 2 oldalról bevágjuk őket. Egymásra pakolgatjuk az üvegben, közben beledobáljuk a fokhagyma gerezdeket is. A tetejére kerül a kapor másik fele. Felforralunk 2 liter vizet az egész borsokkal és a sóval. Ha felforrt, ráöntjük az uborkára. Egy szép vastag szelet kenyeret teszünk a tetejére, majd egy kis tányérral lezárjuk. Napos helyen pár napig érleljük, ha kész hűtve fogyasztjuk.