Pékáru Sós falatok

Sonkás pogácsa – régi idők íze

A teteje és alja enyhén roppanós, belül pihe-puha, gyönyörűen rétegzett… Egyszóval isteni finom pogácsákat kapsz, ha követed az útmutatómat! 😉

sonkáspogi_2

Egy hétvégi, vendégeket várós, késői bográcsebéd előételeként javaslom…. ugyanis az étel elkészültéig valamivel meg kell tömni a vendégek és a magunk hasát 🙂
Pogácsában sokáig nem voltam otthon. Első tepertős pogim Lilu elronthatatlan receptje alapján készült, a csajok szerintem 2 napig azon röhögtek a fórumon, Marcsika szerint tepertős talléroknak kellett volna neveznem :))) Persze másodszor már az a pogácsa is pofásabb lett, úgyhogy idővel szépen belejöttem ebbe is. Amit most láthattok, annak az alapötlete a No Salty oldalról való, némi módosítást hajtottam csak végre rajta, egyrészt mert a maradék sonkát fel akartam használni, másrészt mert volt amiből nem volt elég hozzávaló itthon 🙂 Az eredményen ez mit sem rontott, igen kelendő lett a dolog, olyannyira, hogy a marhapörköltből még apósom se bírta megenni a dupla adagot, amit betervezett. Hozzátenném, nem azért, mert az nem sikerült jól 🙂 Pusztán már dugig voltunk pogácsával.
Ami még szintén a recept mellett szól, az az éjszakai hűtős kelesztés. Nincs annál macerásabb dolog, mint amikor reggel korán kell kelni, hogy friss pogácsát adj a vendégeknek. Így pusztán a szaggatás és a sütés volt feladat, a kelesztés éjszaka ment végbe a hűtőben.

Hozzávalók
50 dkg liszt
1 púpos ek. zsír
15-20 dkg sonka
(elhagyható)
1 dl tej
1 kk cukor
40 g élesztő
1 tojás
2-3 dl tejföl
3 tk. só
25 dkg lágy margarin/vaj
(nekem csak a fele jutott rá, de mint írtam, nem volt gond)
Tetejére
1 tojás, esetleg magok

A langyos tejben az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk. Közben a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott sonkát, ízlés szerint sózzuk (nálam a 3 teáskanál vált be, de kóstoljuk meg, picit sósabbnak kell éreznünk a nyers tésztát, mint amilyen majd kisülve lesz), hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, és a felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát olvasztott margarinnal megkenjük, majd hajtogatjuk (egyik oldalt behajtjuk 2/3 részig, a másik oldalt ráhajtjuk, majd lentről hajtjuk ugyanígy, és ráhajtjuk fentről. Ezután újra kinyújtjuk, ismét megkenjük olvasztott margarinnal, megint hajtogatjuk. Én 3szor ismételtem meg, ezalatt a margarin is szépen elfogyott, és szerintem eléggé rétegeződős is lett. Az utolsó hajtás után betesszük egy tálba, és egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap reggel kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, ha nem szórunk a tetejére semmit, akkor bevagdossuk, majd apróra szaggatjuk. Sütés előtt 1 felvert tojással megkenjük. Forró sütőbe toljuk, és 200 fokon (10 perc alsó-felső, a többi légkeverés) 20-25 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat hozzá!

2 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?