Pupusa – vacsora fél óra alatt

Meleg, könnyű vacsi a családnak fél óra alatt…. Felnőtteknek 2 adag jár, gyerekeknek 1 is sok lesz. Salátával is tuti, de önmagában is szeretni fogod!

pupusas

Futott már szembe velem ez a bizonyos pupusa (ejtsd, ahogy írod), de sose néztem meg, hogyan készül. Múlt héten viszont tesóm vendégszeretetét élveztem, aki ezzel készült nekünk. Azért, ha már másnap nekiesek, hogy magam is elkészítsem, az már jelent valamit, ugye?

A Pupusa eredetileg egy salvadori étel, ami kukorica lisztből készül. A lakosság vándorlásainak következtében a ’60-as években kezdett elterjedni a környező területeken és mindenki módosított rajta egy kicsit. Eltérés a töltelékben és a külsejében is felfedezhető. Lévén, hogy a magyar konyha kevésbé használja a kukorica lisztet, a magyar családoknál jobbára fehér lisztből készül. De használhatjuk felesben is, vagy akár teljes kiőrlésű lisztekkel, mert a végeredmény mindenképp kiváló lesz, és szeretni fogjátok.

pupusa
Fotó: http://en.wikipedia.org/wiki/Pupusa

pupusa2
Fotó: http://en.wikipedia.org/wiki/Pupusa

A tölteléket aszerint variálhatjátok, hogy mit találtok a hűtőben. Egy kis tejföl, sajt, krémsajt, felvágott, paprika, hagyma, ezek nagyjából fellelhetők a legtöbb háztartásban. Legyetek kreatívak, és töltsétek meg bátran bármivel! 😉 Én most leírom nektek az én változatomat. A narancsos színű töltelék a kápia paprikának köszönhető, amely a robotgépben kiengedte a levét 😉

Hozzávalók (6 db-hoz)

30 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
0,5 dl olíva olaj
1-1,5 dl víz

 Töltelék

2 ek tejföl vagy krémsajt
(ha tejföl, akkor mehet bele reszelt sajt is)
sonka vagy picit lepirított szalonna
(esetleg mindkettő)
1 kápia paprika
1 lila hagyma
fokhagyma (opcionális)
bors
fokhagyma

(a szalonna és a krémsajt sós, így előbb kóstoljuk meg!)

A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük. Mehet bele az olaj és végül annyi víz, amennyivel egy gyurma állagú tésztát kapunk. Félretesszük. A töltelékhez a hozzávalókat apróra vágjuk, és mindent összekeverünk. Ha van késes aprítónk, csak dobáljunk bele mindent, elvégzi helyettünk a munkát. A tésztát ezután 6 egyenlő részre osztjuk.

DSCF9758

Mindegyiket lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk. A közepére egy kis tölteléket helyezünk, majd a tésztát összecsippentjük. Plusz még jól be is gyűrögetjük, hogy a töltelék tuti ne folyjon ki! Ilyen lesz, mivel nem vagyok profi pupusa gyártó 😀

DSCF9760

Ezután nincs más dolgotok, mint hogy fogtok egy serpenyőt, és olaj nélkül (!!!) megsütitek mindkét oldalukat. Itt szeretném megjegyezni, hogy ha nem szeretnétek nyersen enni, akkor lassú tűzön süssétek. A legtöbb blogon 3 percet ír oldalanként, én inkább hagytam időt nekik, és így tökéletesen átsült mindenhol, sőőőőőt csipesz segítségével az oldalukra is állítottam, így ott is megsütöttem. 🙂 De tehetitek sütőbe is, 200 fokon szerintem szuperül meg fog sülni ott is, csak nem lesz ilyen szép foltos a külseje. Ha a serpenyőben véletlenül kifolyna, akkor a következő adag berakása előtt töröljük ki, hogy ne égjen le.

pupusa

Az én forrásom Tesóm volt 🙂 , az övé azonban itt található: http://goo.gl/tI4G8v