Pékáru Sós falatok

Töltött kenyér

Amikor a másnapos kenyér új értelmet nyer….

DSCF8199_2_2

Az, hogy egy egész kenyér megmaradjon, azért elég ritka nálunk. Általában a több napos ünnepeknél fordul elő, amikor totál elszámolom magam, mert félek, hogy nem lesz elég a vendégeknek, magunknak, és több jön haza a pékségből, mint amennyi a valóságban elfogy.

Viszont nem érdemes addig várni, amíg megmarad egy egész kenyeretek, kimondottan erre a célra is vásárolhattok egyet. Annyit nem árt tudni, hogy a nagyon friss kenyér nem a legjobb választás, mert azt nehéz felszelni, szétesik. A legjobb erre egy másnapos kenyér. És innentől kezdve minden a fantáziátokra van bízva, nyissátok ki a hűtőt, nézzétek meg mit rejt. A maradék felvágottak, egy darabka sajt tökéletes lesz ebben a finom ételbe. A végső titok pedig a jó kis fűszerezésben rejlik, ami nyilván szintén ízlés dolga, de a rozmaring rettentő jól áll neki. 😉

Hozzávalók
1 egész kenyér
(0,5 kg-os is elég)
sajt
kolbász/felvágott
rozmaring
vaj/olíva olaj

A kenyeret helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hosszában és keresztben egy éles késsel vagdossuk be az aljáig, de ne vágjuk át az alját!

Az így keletkezett résekbe pedig dugdossunk be ezt-azt. Karikázott kolbászt, darabolt sajtot, szalonnát, sonkát. A végén szórjuk meg friss rozmaringgal (vagy snidling is jó hozzá), és kis kockákra vágott vajat helyezzünk el rajta itt-ott, vagy szimplán locsoljuk meg kevés olívaolajjal.

Ha nagyon teletömtük a kenyérkét, és szétáll, egy spárgával összeköthetjük (én így tettem), vagy tegyük olyan sütőformába, ami megtartja az oldalát.

Toljuk előmelegített sütőbe, és 180-200 fokon süssük addig, amíg kissé megpirul a kenyér, és a sajt megolvad.

Forrás, ötlet innen!

Kissé hagyjuk kihűlni, majd tegyük az aszalt közepére, és mindenki essen neki bátran kedve szerint. 😉

Jó étvágyat hozzá!

Facebook-on itt lelsz meg:

regi

És ide is érdemes bekukkantanod:

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?