Receptek kelbimbóval, tejszínnel és sajttal…
A kelbimbó egy igen megosztó zöldség. Szerintem nincs olyan, hogy “megeszem”…. vagy szeretik az emberek, vagy utálják még a szagát is. A mi családunkban is ez a helyzet. Férj gyűlöli, én imádom. Tehát mindenképp 1 személyes adagot kellett készítenem, tudván, hogy ennek fogyasztása csak rám vár majd. A héten Timi adta meg a 3 összetevőt, aki nagyon szorgosan, eddig minden héten velem együtt főzött/sütött, és küldte be szorgosan a recepteket. A helyzet úgy hozta, hogy a héten Ő újra vendégként szerepel az oldalamon, azonban úgy tűnik, a többieknek konyhán kívüli programjaik voltak a napsütéses 7végén… 😉 Jöjjön tehát 2 recept.
Párolt kelbimbó zöldborsos-diós öntettel
Hozzávalók 2 személyre
1/2 kg kelbimbó
2 dl tejszín
1,5 dl víz
sajt
5-6 szem zöldbors
szűk marék dió
ételízesítő
zsemlemorzsa
vaj
Először elkészítettem a zöldborsos-diós mártást. A zöldborsot és a diót is mozsárban megtörtem. Száraz serpenyőbe szórtam, és közepes lángon illatosra hevítettem. Hozzáöntöttem a vizet, egy icipici ételízesítőt dobtam rá. Hozzáöntöttem a tejszínt, és elkezdtem összefőzni. Kb. 5 perc elteltével hozzáadtam némi reszelt sajtot, és addig főztem, amíg sűrű nem lett.
A kelbimbót vajon, fedő alatt puhára pároltam, majd fedő nélkül picit lepirítottam. A pirított zsemlemorzsához kevés vajat olvasztottam, rászórtam kb. 2-3 ek zsemlemorzsát, és folyton kevergetve megpirítottam.
A kelbimbókat tányérra pakoljuk, megcsurgatjuk az öntettel, és megszórjuk a pirított zsemlemorzsával. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Timi is nagyjából hasonló eljárással dolgozott, ő “nasinak” szánva a kelbimbót készített hozzá egy mártogatós szószt. A receptet beírom a fotó alá, mivel nincs több versenyző a játékban 🙂
Kelbimbó zöld fűszeres mártogatóssal
Hozzávalók
kelbimbó
vaj
fokhagyma
tejszín
reszelt sajt
zöld fűszer
bors
A kelbimbót néhány gerezd fokhagymával alufóliába teszem, teszek rá vajat, becsomagolom és sütőben megpárolom.
Közben felrottyantom a tejszínt, beleszórom a reszelt sajtot, zöld fűszert, borsot ízlés szerint.
És hogy legyen már 3 a magyar igazság, álljon itt még egy kelbimbós recept, ami a legelső recept volt a blogomon. Tejszín és kelbimbó van benne, ha reszelt sajttal megszórjuk, tökéletes lesz a 3 hozzávalós projektbe! 😉
Kelbimbós clafoutis
Recept: ITT!
Facebook-on pedig ITT találsz…
Következő hétre pedig Brigitől itt a nyerő hármas:
TÖK, TEJFÖL, ALMA
Recepteket és fotókat vasárnap (jún. 1.) késő estig várok a
hahopihekonyhaja@gmail.com
címre!