BULI KAJA Sós falatok

“Állatkerti” Sós Perec

Puha kelt tészta, sós ragacsos mázzal, amit jobbára lecsipegettünk előbb róla, aztán jöhetett maga a perec…. ha szerencsénk volt, nem a 3 napos perecet akarták ránk sózni a perecárusok az állatkertben (cirkuszban), bár visszagondolva a gyerekkoromra bizony ettünk aszfalt kemény darabot is olykor. 🙂

DSCF1684_2

A multiplexekkel berobbant a magos perec a köztudatba, és kissé háttérbe szorult ez a sós fajta. Nálunk a pékségben lehet kapni, kicsit másabb a tésztája de azért finom.

De nagyon egyszerűen elkészíthetjük ám otthon is, semmi turpisság nincs benne. Azt pedig mindenki maga dönti el, hogy mennyit locsolgat rá a sós masszából, nálunk ebből vita volt, szerintem pont elég ennyi, Férj szerint viszont ha 2x ennyit teszek rá, akkor is kevés lenne… Tegyetek belátásotok szerint. 😉

Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1 ek cukor
0,5 ek só
0,75 dl olaj

tojás lekenni

Mázhoz
3 ek liszt
1 ek só
víz

A lisztet dagasztótálba öntjük, fészket készítünk a közepébe. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy kevés cukrot, és felöntjük egy kevés langyos tejjel. Lefedjük, és kb. 10-15 perc alatt hagyjuk az élesztőt felfutni.

Hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, az olajat. A többi langyos tejet fokozatosan adagolva hozzá egy lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük (45-60 perc).

A mázhoz a lisztet a sóval elkeverjük, és apránként annyi vizet adunk hozzá, egy hogy kissé sűrűbb állagú, de még folyékony, csurgatható masszát kapjunk.

DSCF1667

A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A tésztát átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik adag tésztát hosszúra kisodorjuk, és perec formára behajtjuk. Rajtunk múlik, hogy mekkora pereceket készítünk, csinálhatunk több picit, vagy kevesebb óriásit.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és felvert tojással lekenjük.

DSCF1666

Betesszük a már felmelegedett sütőbe, és kb. 6-8 percig sütjük (addig, amíg épp csak elkezd még színt kapni, tehát figyeljük!), ekkor megcsurgatjuk a sós-lisztes keverékkel.

DSCF1669

További 2-3 percre visszatéve a sütőbe szép aranyszínűre hagyjuk sülni.

Facebook-on ide kattintva megtalálsz, gyere, csatlakozz te is, ha még nem tetted meg! 😉

Több ezer recept között böngészhetsz a Receptneked oldalán, kukkants be! 😉