Sós falatok

Pogácsa maradékból, olcsón

Maradék burgonyapüré felhasználásából készült, nagyon puha, nagyon fincsi pogácsa, minimális időráfordítással.

DSCF8551_2

Hétvégén nagy mennyiségű krumplipürét gyártottam, mert a gyerekek imádják. Lévén, hogy nálunk kitört a bárányhimlő, gondoltam ez talán csúszik B-nek, hát tévedtem. És valahogy mi sem pusztítottunk annyit belőle, mert a saláta jobban passzolt a halhoz. Ma lemértem, 80 dkg kész krumplipürével álltam szemben. Ebből készült 3 tepsi közepes méretű pogácsa. A pürén kívül már igazán nem volt szükségem sok hozzávalóra. A sajt el is hagyható, nálunk a fele adagra került férj kívánságára, de be kellett látnom, hogy jót tett neki. Mármint a sajt a poginak. 🙂

Hozzávalók
80 dkg kikevert burgonyapüré
(nálunk tejföllel készül)
kb. 60 dkg liszt + a szóráshoz
1 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
csipet cukor
3 tk só
0,5 dl olaj

Tetejére

1 tojás
reszelt sajt
(opcionális)

A lisztet keverőtálba szórtam, közepébe fészket készítettem. Egy csipet cukrot beleszórtam, rámorzsoltam az élesztőt, és felöntöttem 1 dl langyos vízzel (tejet is használhatunk). Hagytam, hogy az élesztő felfusson.

A burgonyapürét mikróban megmelegítettem, épp csak langyosra. A keverőtálba öntöttem a felfutott élesztőhöz, és hozzáadtam a többi hozzávalót is. Ha van gépünk, azzal, ha nincs, akkor kézzel dagasszuk be a tésztát.

Meleg helyen hagytam pihenni fél órát. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Ezután lisztezett felületre borítottam a tésztát, ketté szedtem, és mindkettőt kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtottam. A sima pogácsák esetében éles késsel berácsoztam a tészta tetejét, ezután kiszaggattam a korongokat egy 6,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, tetejüket megkentem felvert tojással, és betoltam a 200 fokos sütőbe. 25 perc alatt szép aranyszínűre sültek.

A sajtos esetében a rácsozás elmaradt, csak kiszaggattam a másik tésztából a korongokat, szintén sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, lekentem felvert tojással, és tetejüket megszórtam reszelt sajttal. Ezek is 200 fokon és 25 perc alatt készültek el.

Maradék krumplipüréből könnyedén
készíthetsz burgonyakrokettet is!

DSCF33541

Ne maradj le a hónap legnagyszerűbb receptversenyéről! Nyerj egy iPad-et!
web

Vélemény, hozzászólás?