Újhagymás csirkegolyók tejszínes mártásban

Gyors és egyszerű ebéd, vagy vacsora a családnak….

IMG_6177_2

A tejszín és a tészta páros nyerő a gyerekeim körében, így viszonylag sokszor kerül porondra, amikor már végképp semmi ötletem, de tutira akarok menni, hogy megeszik. A húsgolyók tejszínes mártásban már készültek petrezselymes és medvehagymás kivitelben is disznóhúsból, ezúttal viszont a csirkéé és az újhagymáé volt a főszerep.

Hozzávalók
kb. 60 dkg csirkemellfilé
3-4 szál újhagyma
só, bors
ételízesítő (házi, vagy bolti)
1 gerezd fokhagyma
1 közepes tojás
olívaolaj
2-3 dl alaplé
(vagy víz+húsleveskocka)
4 dl tejszín
2 ek rozsliszt
(sima lisztet is használhatunk)
aprított petrezselyem

kifőtt tészta a tálaláshoz

A csirkemellet alaposan megmossuk és a felesleges nedvességet leitatjuk róla.

Nagyobb darabokra felvágjuk és betesszük a késes aprítóba (darálót is használhatunk, vagy dolgozhatunk ledarált hússal egyből) a feldarabolt újhagymával együtt és krémesre, pépesre daráljuk.

Sóval, borssal, kevés ételízesítővel és zúzott fokhagymával ízesítjük, ráütjük a tojást és alaposan összegyúrjuk. Enyhén nedves kézzel kis golyókat formázunk a masszából és tálcára sorakoztatjuk. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk és rátesszük a húsgolyókat. Rázogatva, óvatosan forgatva minden oldalát lepirítjuk a golyóknak, majd felöntjük az alaplével. Néhány percig így főzzük, hogy a húsgolyók belül se maradjanak nyersek.

A tejszínt csomómentesre elkeverjük a rozsliszttel, merünk hozzá a léből egy keveset, majd a húsokhoz öntve besűrítjük.

Aprított friss (vagy szárított) petrezselyemmel meghintjük, majd kifőtt tésztával kínáljuk.

 

Szólj hozzá!