Desszert EPRES FINOMSÁGOK Szülinapi torta Torta

Habos-tejfölös epertorta

Egyszerű, habkönnyű és isteni finom! 😉

IMG_6293_2

Szerintem már párszor mondtam, hogy eperimádó család vagyunk. Lévén, hogy igen rövid a szezonja ennek a csodás gyümölcsnek, mi bizony az importnál is már esszük, hogy kihasználjunk minden egyes napot, amíg van eper, és elfogadható áron persze…

10. házassági évfordulónk alkalmából mindenképp szerettem volna tortát sütni, bár a napját erre esélyem se volt, és bár a vasárnap délelőttre terveztem, a család szombat reggel “követelte”, hogy a vásárolt 2 kg eperből legyen torta. Úgyhogy lett. 🙂 A recept Moha konyhájából való, eredetileg glutén- és cukormentes változatban, nekem hozzávalók híján egy totál hétköznapi torta lett (cukorral) és a liszt fele csupán zabpehelyliszt, a többi sima fehér.

Hozzávalók
22-26 cm-es formához
3 tojás
10 dkg cukor
7,5 dkg liszt
7,5 dkg zabpehelyliszt
(vagy 15 dkg sima liszt)
3 ek étolaj
3 ek víz
1 kk sütőpor

Krém
30 dkg tejföl
10-12 dkg cukor
0,5 citrom leve
0,5 kg eper
1 csomag zselatin (20 g)
2-4 dl habtejszín

kb. 10 közepes méretű eper

Tetejére
eperszemek
csokilencse (elhagyható)
menta-, vagy citromfű levél

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Piskóta készítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük néhány percen át. Hozzáadjuk az étolajat és a vizet, ezzel is elkeverjük. A lisztet és a zabpehelylisztet a sütőporral összekeverjük, a tojásos masszához adjuk és összeforgatjuk.

Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. Én 26 cm-es tortaformát használtam, az eprek viszont kissé méretesebbek voltak, így itt-ott kilátszik a csúcsa, ami nyilván nem vészes, de egy 22-24 cm-es formával ez is kiküszöbölhető.

A masszát a formába öntjük és az előmelegített sütőbe téve kb. 22-25 perc alatt (tűpróba) készre sütjük.

Ha kész, egy vékony pengéjű kést végigfuttatunk a torta peremén, majd lecsatoljuk a forma oldalát és rácsra téve hagyjuk kihűlni a tésztát. Áttesszük egy tálcára és a karimát visszacsatoljuk rá.

Krém készítése:

Az epret alaposan megmossuk és a zöld szárát eltávolítjuk. Botmixerrel pépesítjük és a citromlével elkeverjük. A felét egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a zselatint és lassú tűzön összefőzzük. A maradék eperhez hozzáadjuk a cukrot és a tejfölt és alaposan kikeverjük. Ha a zselatinos eper egy kissé már lehűlt, kanalanként hozzáadjuk a tejfölös eperhez és az egészet szépen összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk az epres masszába.

A további kb. 10 szem epret félbevágjuk és körbe kirakjuk a tészta tetejét vele úgy, hogy a vágás a karima felé essen. Ha ezzel kész vagyunk, óvatosan beleöntjük az eperkrémet is, majd néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy a zselatin megkössön.

Összeállítás:

Ha kellően lehűlt, egy éles pengéjű kést futtassunk körbe a torta szélén óvatosan és emeljük le a karimát róla. (Ezt a mozdulatot elkerülhetjük, ha a tortakarima mentén sütőpapír csíkot futtatunk körbe, mielőtt az eperszemeket odaillesztjük, így könnyen elválik majd a csatos karimától.)

Tetejét ízlés szerint félbevágott eperszemekkel, csokilencsével és zöld levelekkel díszíthetjük.

IMG_6269_2