Kenyérre valók

Fűszerezz vajat!

Zökkenj kicsit ki a megszokott világból, és készíts reggelire más vajat, mint amit előző nap ettetek! Egyetlen mozdulattal, 2 perc alatt. Mert a változatosság jó, és kell! 🙂

fűszeres vaj
Bár már egy ideje terveztem a medvehagymás vaj elkészítését, valahogy az utóbbi időben mindig úgy járok, hogy egész nap keringenek a receptek a fejemben szüntelenül, és így akaratlanul is elfelejtek ezt-azt legyártani. Ilyenkor tök jó egy vendégség, ahol további ötletekkel árasztanak el, és igyekszem jegyzetelni. Bár inkább fejben, és továbbra is csak reménykedek, hogy ezt a lehetőséget most majd nem szalasztom el. És a vajjal ez történt, gyorsan cselekedtem, ez a biztos, ilyenkor tuti elkészül a “mű”. István (nagybácsi, bár inkább nagy – magas – , mint bácsi 😀 ) hozta elő a fűszeres vajat, és igyekeztem is gyorsan elkészíteni, még mielőtt újra feledésbe merül.

Hétvégén Sopronban jártunk, rengeteg a medvehagyma! Férj, és 2 gyerek (egy “kölcsön” – unokatesó) megmászott egy kisebb meredek dombot, hogy learassa ezt a fűszernövényt. Addig mi elsétálgattunk 2 évessel. Egy egész szatyorra valót szedtek, jutott belőle a család minden tagjának 1-1 csokor, a többi az arató érdeme, ezért ezeket tegnap véglegesen feldolgoztam. Mindent felaprítottam, egy részét fagyasztóba tettem adagonként gombócokba csomagolva, egy része olajjal felöntve a hűtőben várakozik, és időközben elkészült a hétvégére szánt medvehagymás vaj is, amit a képen láthattok. A cuki színes formákat Tesómtól kaptam szülinapomra, és bár azt mondta süssek benne valamit, a sütés még nem zajlott le, cserébe lettek csini vajadagjaim.

Hogy mit kell tenned? Picit felolvasztod a vajadat, belekevered a medvehagymát (bármilyen zöld fűszer jó), és visszateszed valamilyen formába öntve a hűtőbe, és várod hogy megdermedjen. Kenheted a friss ropogós kenyérre, vagy pirítósra, zsemlére, kiflibe, picit megsózod, vagy ha felvágottal eszed só se kell.

fűszeres vaj

Hozzávalók
vaj
pár levél medvehagyma
(ízlés szerint)

A vajat megolvasztod, beleszórod az apróra vágott medvehagymát, elkevered, formába öntöd (megteszi egy pohár is, ha nincs más), és mehet be a hűtőbe. Ha visszadermedt, kenheted ahova csak szeretnéd! 😉
Én teavajat használtam, de ha te margarin párti vagy, azzal is készítheted!

fűszeres vaj

Vélemény, hozzászólás?