BULI KAJA Sós falatok Szilveszter

Tönkölyös csavar

… mascarpone sajttal és medvehagymával! Fincsi vendégváró, melybe némi egészségtudat is belesült. Sósat kért a Facebook-nép, hát megkapja! 🙂

tönköly csavar
Vendégeket vártunk, nekik készültek ezek a csavarok a maradék medvehagymából, és a szintén maradék, 2 napja kibontott mascarpone krémsajtból. Apósom kedvéért bio teljes kiőrlésű tönkönybúzalisztből készítettem. Mondanom sem kell, hogy az utolsó szálig elfogyott még így is, a többiek sem akadtak fenn a dolgon, sőt 2 évesem egyenesen imádta, és csak “lopkodta” el az asztalról. Szerintem nagyon finom volt!

Hozzávalók
30 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1,5 tk só
csipet cukor
~2 dl víz
1/4 élesztő (vagy fél cs. szárított)
2 ek olívaolaj
~15 dkg mascarpone krémsajt
10-20 szál aprított medvehagyma

A lisztet a sóval és a cukorral elkeverjük. Ha szárított élesztővel dolgozunk, azt is hozzászórhatjuk, ha nem, akkor langyos vízben keverjük csak el (nem kell futtatni). Adjuk a liszthez az olajat, és az élesztős vizet is, és alaposan dolgozzuk össze, hogy ne ragadjon a tészta. (Ha nagyon ragad, plusz liszt, ha túl kemény, plusz folyadék, akár egy kis olaj is mehet.) Minimum fél óra pihi jár neki langyos helyen, de akár többet is hagyhatjuk, nem hajt a tatár. A sütőt előmelegítjük 220 fokra! A tésztát 2 részre osztjuk, lisztezett felületen egyforma téglalap alakúra nyújtjuk mindkettő részt. Az egyiket megkenjük a medvehagymával elkevert mascarpone krémmel, majd a másik tésztát ráhelyezzük. Picit összenyomkodjuk, hogy összeragadjon, de ne szorítsuk ki a krémet. Pizzavágóval kb. kisujjnyi csíkokat vágunk, a 2 végét megfogva megtekerjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 8-10 perc alatt (a szélén látjuk, hogy kezd pirulni) készre sütjük.

Mehettek sütni! Vagy gyertek Facebook-ra! 🙂

4 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?