Hal Karácsony

Lillafüredi pisztrángot az ünnepi asztalra!

Nagyon mutatós az egyben sütött hal, és hozzá még nagyon finom is! Ha még nem próbáltátok a pisztrángot, itt az ideje! 😉

lillafüredi pisztráng

Ez egy korábbi szerzemény, de most újra aktuálissá vált. A pisztráng is, és az elkészítési mód is lillafüredi. De senki se essen kétségbe, ha nem jut el arrafelé, hogy pisztrángot szerezzen. Lehet máshonnan is! 😉 De ha egyszer mégis arra járnátok, nézzétek meg a pisztrángtelepet, és ne térjetek haza üres kézzel vagy hassal! Mert azért azt mind tudjuk, hogy a friss hal az igazi.

A receptre ITT bukkantam (vagyis Férj bukkant). Hoitsy György, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője írja le Nekünk (hála és köszönet érte!!!), hogy Ő hogyan is készíti. Márpedig Ő bizonyára tudja 😉 És valóban… nekünk elsőre bevált! Nem minta egy teljesen natúr só-bors-fokhagyma nem tenné tökéletessé ezt a halacskát (is), de néha igenis merjünk változtatni!

Hozzávalók
egy 70 dkg-os konyhakész pisztráng
(vagy több kicsi)
1 kis doboz tejföl
3 ek olíva olaj
1 tk mustár
1 tk pirosarany
bors
1 tk magyaros fűszerkeverék
(nálam grill fűszerkeverék)
4 gerezd fokhagyma
majoranna
(én ezt elfelejtettem)
bacon
(nálam kimaradt)

A pisztráng tisztításáról is olvashattok a fent említett cikkben. Mi megpucoltattuk a halat a helyszínen, így csak át kellett mosnom, letörölgetnem. Besóztam kívül belül. Kikevertem a tejfölt a többi hozzávalóval együtt, és rákentem a halra. A belsejébe is tettem az öntetből. Még egy kevés olíva olajjal meglocsoltam a szalonna hiányában az egészet. Alufóliával lefedtem a tepsit, és előmelegített sütőbe toltam 200 fokra. Kb. 20 percig sütöttem lefedve, majd levettem a fóliát, és pirulásig sütöttem. Nekem légkeveréssel szebben sült itt már. Picit hűlni hagyjuk, majd óvatosan átemeljük egy tálra, és kedvünk szerinti körettel kínáljuk.

Irsai Olivért ajánlok hozzá! 😉

A recept egy korábbi bejegyzésemben már megjelent.

Vélemény, hozzászólás?