Desszert EPRES FINOMSÁGOK Gluténmentes

Pudingos-epres piskóta (GM)

Mert vannak dolgok, amikről nem kell lemondani….. 🙂

Volt néhány nem túl vidám arcú eper a hűtőben és kiscsajnak is kedvében szerettem volna járni. Na meg persze mi is nassoltunk volna. Így elővettem a blog (és a család) egyik kedvelt receptjét (mondjuk sok ilyen van), és megszületett a gluténmentes pudingos-epres piskóta rizslisztből. Az utolsó morzsáig elfogyott.

Ha azt mondanám, hogy pont olyan, mint az eredeti, nyilván hazudnék, mert másabb a textúrája. Ha azt mondanám, hogy van-e olyan jó, mint az eredeti, akkor viszont bátran mondhatom, hogy igen! 🙂 Nagyon puha szerkezetű piskótát kaptam végeredményül, és a rizsliszt egy szuper jó alternatíva ebbe a sütibe, főleg ha azt vesszük, hogy ez az egyik legolcsóbb liszt, ami nem tartalmaz glutént. És tekintve a borsos árakat, ez sem egy elhanyagolandó szempont.

Hozzávalók

4 tojás
csipet só
10 dkg cukor
2 tk vanília kivonat
1 dl víz
1 dl olaj
25-30 dkg rizsliszt
0,5 csomag gm sütőpor
20-40 dkg eper

1 csomag gm vaníliás pudingpor (40 g)
3,5 dl tej
3-5 ek cukor

Elsőként a pudingot készítettem el, egy edénybe öntöttem mindent és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főztem, majd hagytam kihűlni.

Piskóta készítése

A sütőtő előmelegítettem 180 fokra.

A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját a cukorral fehéredésig kevertem. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem. A cukros tojássárgához adtam a vizet, az olajat és a sütőporral elkevert rizslisztet váltakozva, majd óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérje habot.

Az egészet egy kb. 25×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem. Egy kanállal foltokban rátettem a kihűlt pudingot, majd megszórtam a feldarabolt eperrel. Egy hústűvel picit bele is nyomkodtam a tésztába sütés előtt.

A 180 fokos sütőbe betettem és kb. 30 perc alatt, tűpróbáig sütöttem. Ha a hústűt beleszúrjuk, majd kihúzva már nincs ráragadva a tészta, akkor kész a piskótánk.

Hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

HahoPihe Konyhája (mostantól gluténmentesen is) a Facebook-on és Instagramon is
Gyere és csatlakozz, várlak! 🙂

A blog tárhelyét a Receptneked.hu biztosítja.