Desszert

Meggyes kevert-kakaós

DSCF1786_2
A minap tettem ki a blogra a Boci-muffin receptet, mely a Konyhavirtuóztól ellesett 1 tojásos kevert tésztából készült. Nos, másnap ugyanezt a receptet alkalmazva (túró nélkül) a tészta “benyelt” jó pár meggyet, püspökkenyér formába került, porcukorral megszóródott, és a család által villámgyorsan elfogyasztódott! 😉 Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, garantáltan gyors, és finom, laza szerkezetű, még a tojásfehérje külön felverésére sincs szükség! Csak zutty bele minden! 😉
Hozzávalók
20 dkg liszt
10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 dl olaj
1 tojás
2,5 dl tejföl
2,5 dkg kakaópor
meggy
A tésztát kikeverjük a hozzávalókból, beleszórjuk a meggyet is, majd sütőpapírral bélelt formába öntjük, és kb. 30 perc alatt, 180 fokos sütőben megsütjük. Püspökkenyér formában nehezebben sül meg, tűvel ellenőrizzük, hogy nem nyers e a tészta még belül.  De süthetjük bármilyen formában, mint láthattátok, muffinként is remekelt. 😉

8 Hozzászólás

  1. Szia,
    Ismét kísérleteztem , de azt hiszem utoljára..
    Tortaformában sütöttem meg, sajnos nem jött fel a tészta, szinte semmi nem lett belőle.
    Vagy ezt az adagot csak két macis formához gondoltad?

  2. Szia! Ezt szomorúan olvasom. A leírt mennyiségből nálam az lett, amit a fotón látsz, tehát egy püspökkenyér formájú süti, de sütöttem már 24 cm-es tortaformában, és 16-osban is, utóbbinál készültek még pluszban a medvék, mivel ahhoz sok volt a tészta. Tehát nem, nem 2 medvényi az adag, ez pont egy tortához elegendő, még félbe is tudom vágni mindig. Szódabikarbónát gondolom nem hagytad ki, mert másra nem tudok gondolni… nálam kezdetektől működik a recept, több ismerősöm ezt használja, eddig még nem volt gond 🙁

  3. Szia:)

    Tegnap megcsináltam ezt a fini sütit..nem vagyok egy nagy cukrász (évente ha 2-3x sütök valamit). Minden tökéletes volt, szépen feldagadt a tésztája, puha volt…viszont baromi rossz íze lett a szódabikarbóna miatt..ilyen savanykás-kesernyés…pedig annyit raktam bele mint amennyi meg van adva. Van ötleted, hogy miért jött ki ennyire a szódabikarbóna íze? Esetleg sütőporral helyettesíthető? Ha igen mennyit rakjak a megadott adaghoz?
    Válaszodat köszönöm:)

    1. Szia! Még én se jöttem rá, hogy mi az oka ennek, szerintem a szódabikarbóna minősége… nekem ugyanis hosszú ideig (a poszt elkészültekor se) nem volt gondom vele, viszont 1x már nekem is volt hasonló enyhén savanykás íze. Szerintem a szódabikarbóna fajtájától függ. Esetleg csökkentsd le az adagot a felére, vagy próbáld ki egy másik márkájúval készíteni. Sütőporral még nem próbáltam, szerintem az állaga biztos jobb szódabikarbónával, de egy próbát esetleg megér a dolog 😉

      1. Köszönöm a válaszodat:)

        Másnap újra elkészítettem a sütit, mert lányom névnapja volt. Az eredeti recept szerint 1 kávéskanál kell bele nem egy púpozott teáskanál szódabikarbóna:) Tökéletes lett nagy sikert aratott:) Én annyiban még változtattam, hogy dupla adag kakaót raktam bele.
        Köszy a receptet!

        1. Igen, az általam linkelt forrás szerint valóban 1 kávéskanál kell (erre már nem is emlékeztem), de azt tudom, hogy amikor ezt a receptet találtam, több másik oldalon pedig 1 evőkanállal írták 🙂 Így választottam én az arany középutat, de eddig nekem csak 1szer volt gondom vele szerencsére. Örülök, hogy megoldódott a gond 😉 Jó sütizést! 🙂

Vélemény, hozzászólás?